Studija pokazuje da se stopa raka dojke povećava među mlađim ženama

Studija pokazuje da se stopa raka dojke povećava među mlađim ženama

Dijagnoze raka dojke su u stalnom porastu kod žena mlađih od 50 godina u poslednje dve decenije, sa oštrijim porastom poslednjih godina, prema studiji koju su vodili istraživači sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Vašington u Sent Luisu. Porast je uglavnom vođen povećanjem broja žena kojima je dijagnostikovan tumor pozitivnih na estrogenske receptore, kancerogene izrasline izazvane estrogenom.

Iako ukupni trendovi pokazuju povećanje, međutim, došlo je do nekih smanjenja kod specifičnih tipova tumora i među određenim grupama žena. Takve promene u stopama bolesti kod mladih žena koje se posmatraju tokom vremena – analizirane prema starosti, rasi, tipu tumora, stadijumu tumora i drugim karakteristikama – mogu ponuditi naznake mogućih strategija prevencije.

Studija je objavljena 26. januara u JAMA Netvork Open.

„Za većinu žena, redovni skrining raka dojke ne počinje do najmanje 40. godine, tako da mlađe žene sa dijagnozom raka dojke imaju tendenciju da imaju tumore u kasnijoj fazi, kada je bolest uznapredovala i teže se leči“, rekao je stariji autor Adetunji. T. Toriola, MD, Ph.D., profesor hirurgije i ko-vođa Programa za prevenciju i kontrolu raka u Siteman Cancer Center, sa sedištem u Barnes-Jevish Hospital i Medicinskom fakultetu Univerziteta u Vašingtonu.

„Ovo istraživanje nudi način da se započne identifikovanje faktora koji utiču na ove rastuće stope, sa ciljem da se pronađu načini da se one uspore ili preokrenu. Takođe bi moglo pomoći da se identifikuju mlade žene koje su u visokom riziku od razvoja raka dojke u ranoj fazi, tako da možemo dizajnirati intervencije za procenu u kliničkim ispitivanjima da vidimo da li možemo da smanjimo taj rizik.“

Istraživački tim je analizirao podatke od preko 217.000 američkih žena kojima je dijagnostikovan bilo koji tip raka dojke u periodu od 2000. do 2019. godine. U 2000. učestalost raka dojke među ženama starosti od 20 do 49 godina bila je oko 64 slučaja na 100.000 ljudi.

Tokom narednih 16 godina, ta stopa je polako rasla, povećavajući se za oko 0,24% godišnje. Do 2016, stopa je dostigla oko 66 slučajeva na 100.000. Ali posle 2016, iz razloga koje istraživači još uvek ne razumeju, linija trenda je napravila strmu uzbrdo, iznenada se povećavši za 3,76% godišnje. Do 2019. – samo tri godine kasnije – stopa je dostigla 74 slučaja na 100.000.

Dodatni intrigantan aspekt podataka je da je povećanje incidencije raka dojke skoro u potpunosti posledica povećanja tumora koji su pozitivni na estrogenske receptore, prema Torioli, koji je takođe naučnik lekara i naučnika Univerziteta Villiam H. Danforth Vashington.

Ovi tumori imaju proteine na svojim površinama koji se vezuju za estrogen, koji podstiče rast tumora. U stvari, incidencija tumora bez receptora estrogena se smanjila tokom 20 godina podataka analiziranih u studiji.

„Moramo da razumemo šta pokreće specifično povećanje tumora pozitivnih na estrogenske receptore“, rekao je Toriola. „Takođe se nadamo da ćemo naučiti iz smanjenja negativnih tumora na receptore estrogena. Ako možemo da razumemo šta dovodi do smanjenja te stope, možda bismo to mogli primeniti u nastojanjima da smanjimo ili sprečimo druge tipove tumora dojke.“

Istraživači su takođe otkrili veće stope raka dojke među crnkinjama, posebno među onima starosti od 20 do 29 godina. Crnke u ovoj starosnoj grupi imaju 53% povećan rizik od raka dojke u poređenju sa belkinjama iste starosne grupe.