Iran ispaljuje rakete na „teroriste i špijune“ u blizini američkog konzulata

Iran ispaljuje rakete na „teroriste i špijune“ u blizini američkog konzulata

Korpus garde islamske revolucije saopštio je da je u ponedeljak upotrebio balističke rakete protiv baze ISIS-a u Siriji i uporišta izraelske špijunske službe Mosad u Iraku, u znak odmazde za nedavne terorističke napade u Iranu.

Dve eksplozije ubile su skoro 100 ljudi u Kermanu 3. januara, kada su se hodočasnici okupili da odaju počast pokojnom generalu Kasemu Sulejmaniju, kojeg su SAD ubile 2021. Islamska država (IS, takođe poznata kao ISIS) preuzela je odgovornost. Prošlog meseca, u drugom samoubilačkom bombaškom napadu u gradu Rasku ubijeno je 11 iranskih policajaca. Za to je okrivljena pakistanska grupa Jaish Al-Adl.

„U odgovoru na nedavne zločine terorističkih grupa koje su nepravedno mučenički ubile grupu naših dragih sunarodnika u Kermanu i Rasku, identifikovali smo mesta okupljanja komandanata i elemenata ISIS-a vezanih za nedavne terorističke operacije na okupiranim teritorijama Sirije i uništili ih. ispaljivanjem više balističkih projektila“, navodi se u saopštenju IRGC-a.

U nastavku saopštenja, IRGC je rekao da je takođe koristio projektile protiv „jednog od glavnih štabova špijunaže cionističkog režima (Mosada) u iračkom regionu Kurdistana“.

Napad je bio „kao odgovor na nedavna zla cionističkog režima koji je ubio komandante Korpusa Revolucionarne garde i Fronta otpora“, dodaje IRGC.

„Uveravamo našu voljenu naciju da će se ofanzivne operacije IRGC-a nastaviti sve dok se ne osvete poslednje kapi mučeničke krvi“, saopštila je grupa.

Iako u najavama nije precizirana lokacija oba napada, izveštaji iz Iraka sugerišu da su projektili pogodili grad Erbil. Iran je ranije napao navodne izraelske mete u Erbilu, u martu 2022. godine, u znak odmazde zbog vazdušnih napada u Siriji u kojima su ubijena dva oficira IRGC-a.

Osumnjičena baza Mosada nalazila se u blizini američkog konzulata u Erbilu, što je dovelo do pogrešnih izveštaja da su Amerikanci gađani.

Irački bezbednosni izvor rekao je za ABC Nevs da su četiri osobe ubijene u Erbilu, ali da među njima nije bilo američkih vojnika. Isti izvor je rekao da je pogođeno „osam lokacija“ u blizini američkog konzulata.

Iranski mediji su objavili nekoliko video snimaka koji navodno pokazuju lansiranje projektila. Bilo je nepotvrđenih izveštaja o višestrukim eksplozijama i pucnjavi u Erbilu, verovatno od protivvazdušne odbrane koja je pokušavala da gađa nadolazeće projektile.