MRI može razlikovati Menierovu bolest od Menieriformnih bolesti

MRI može razlikovati Menierovu bolest od Menieriformnih bolesti

Snimanje magnetne rezonance (MRI) može razlikovati Menierovu bolest (MD) od drugih menieriformnih bolesti, prema studiji objavljenoj na internetu 6. decembra u časopisu Naučni izveštaji.

Jinie Li, sa Univerziteta Šandong u Jinanu, Kina, i kolege su ispitali razlike u nalazima i karakteristikama snimanja između MD i drugih menieriformnih bolesti putem intravenske MRI poboljšane gadolinijumom. MR slike su analizirane od 426 pacijenata sa menieriformnim simptomima, uključujući MD, vestibularnu migrenu (VM) i vestibularni švanom (VS).

Istraživači su otkrili da pacijenti sa MD imaju endolimfatički hidrops (EH) u većoj stopi od pacijenata sa drugim menieriformnim bolestima (85,71 prema 14,75 procenata [VM grupa] i 37,50 procenata [VS grupa]). Grupe MD i VM su imale značajne razlike u prevalenciji jednostranog EH, kao i kohlearne i vestibularne EH. Grupe MD i VM takođe su imale različitu prevalenciju kohlearne EH (I i II) i vestibularne EH (II i III). Veća prevalencija perilimfatičkog poboljšanja primećena je u MD u odnosu na VM grupu. Viši stepen kohlearnog i vestibularnog hidropsa primećen je u grupi sa definitivnim u odnosu na verovatno MD.

„Sa dobijenim značajnim razlikama u slikama, MRI se može smatrati kao pomoć kliničarima u diferencijalnoj dijagnozi između MD i drugih menieriformnih bolesti“, pišu autori.