Proizvodnja povrća u staklenicima emituje visok nivo azot-oksida

Proizvodnja povrća u staklenicima emituje visok nivo azot-oksida

Nova studija je otkrila da su sistemi za proizvodnju povrća u stakleniku (GVP) glavni izvori emisije azotnog oksida (N 2 O), snažnog gasa staklene bašte.

Studija, koju je sproveo tim istraživača sa Instituta za primenjenu ekologiju Kineske akademije nauka, koristila je visokofrekventni kontinuirani sistem automatskog praćenja za merenje emisije N 2 O iz tla iz tipične oblasti GVP u Shouguangu, glavnom povrću. -proizvodni region u provinciji Šandong, godinu dana.

Istraživači su otkrili da je godišnja emisija N 2 O iz GVP sistema iznosila oko 100 kg azota (N) po hektaru. Ovo je bilo mnogo više od prethodnih izveštaja, koji su koristili metode ručnog uzorkovanja niske frekvencije koje su možda potcenile emisije za 8–17%.

Studija, objavljena u časopisu Atmospheric Environment, pokazala je da su emisije N 2 O iz brazde, gde su primenjene voda za navodnjavanje i đubrivo, bile znatno veće od onih sa grebena, gde je zasađeno povrće.

Štaviše, navodnjavanje je izazvalo višestruke impulse emisije N 2 O tokom vegetacijske sezone, povećavajući stopu emisije za 12%–396%.

Istraživači su pripisali visoke emisije N 2 O prekomernom đubrenju azotom i čestim praksama navodnjavanja u GVP sistemima, što je pojačalo procese nitrifikacije i denitrifikacije u zemljištu. Upozorili su da će se, kako područje GVP-a nastavlja brzo širiti u Kini, povećati i emisije N 2 O, što predstavlja ozbiljnu prijetnju globalnoj klimi.

Oni su pozvali na veću pažnju i mere za smanjenje emisije N 2 O iz GVP sistema, kao što je optimizacija upravljanja navodnjavanjem i đubrenjem.