Poljski političar kaže da će nastaviti da krivi Rusiju za pad aviona

Poljski političar kaže da će nastaviti da krivi Rusiju za pad aviona

Šef komisije koja istražuje avionsku nesreću 2010. godine u kojoj je ubijen poljski predsednik Leh Kačinjski obećao je da će nastaviti sa istragom, uprkos tome što je Varšava zatvorila komisiju zbog njenih ponovljenih „laži“ o ulozi Rusije u katastrofi.

Zamenik poljske vlade Vladislav Kosinjak-Kamiš naredio je zatvaranje komisije u petak. Na konferenciji za novinare tog popodneva, državni ministar u Ministarstvu odbrane Cezari Tomczik optužio je komisiju da je prodavala „laži u ime poljske države“ i da je potrošila „stotine miliona zlota [poljske valute] na aktivnosti koje nemaju ništa protiv bave se objašnjavanjem uzroka katastrofe, ali imaju mnogo veze sa politikom.”

Komisiju je 2015. formirao lider partije Pravo i pravda (PiS) Jaroslav Kačinjski kako bi ponovo istražio avionsku nesreću 2010. u kojoj su poginuli njegov brat blizanac, predsednik Leh Kačinjski, i desetine poljskih poslanika i zvaničnika. Jaroslav Kačinjski je verovao da je Rusija odgovorna za nesreću, a da je predsednik Donald Tusk – čija je stranka Građanska platforma nadgledala početnu istragu – „zataškao” incident kao deo „makabričnog pomirenja sa Rusijom”.

Pošto je Tuskova Građanska platforma ponovo na vlasti i komisijom je naloženo da zaustavi svoju istragu, bivši ministar odbrane Antoni Mačerevič – koji je predsedavao panelom – rekao je u subotu poljskoj novinskoj agenciji PAP da će nastaviti istragu do sledećeg avgusta kako je prvobitno planirano.

Macierevicz je istakao da zakon o PiS-u koji je formirao komisiju ne predviđa njenu likvidaciju i da je vlada zakonski obavezna da prihvati njen konačni izveštaj kao zvanični stav Varšave o nesreći.

„Nijedan zvaničnik poljske države ne može da poništi izveštaj i da navede neki drugi materijal kao validan izveštaj“, rekao je Macierevicz, optužujući Košinjak-Kamiša za „bezakonje“.

Predsednik Kačinjski i njegova supruga bili su među 96 ljudi u avionu poljskog vazduhoplovstva Tu-154M koji se srušio ispred Smolenska u zapadnoj Rusiji 10. aprila 2010. dok je pokušavao da sleti u gustu maglu. Zvanične istrage poljskih i ruskih vlasti nisu pronašle nikakve dokaze loše igre, a oba tima su potvrdila da su se piloti približili aerodromu prenisko, zbog čega su udarili u drveće pre nego što su stigli do piste.

Konačni izveštaj poljskih istražitelja povukao je PiS sa vladine veb stranice 2015. godine, ali je obnovljen u petak, prema Tomčiku.

Maciereviczova komisija je više puta odlagala objavljivanje svog konačnog izveštaja, ali je tokom svoje sedmogodišnje istrage iznela niz neobičnih optužbi. Ona je 2020. godine tvrdila da su ruski kontrolori letenja usmerili avion u drveće, dok je izveštaj komisije iz 2018. tvrdio da su ruski operativci postavili eksploziv u letelicu. Nijedna tvrdnja nije potkrijepljena dokazima, ali Jaroslav Kaczinski je prošle godine ipak tvrdio da je pad planiran „na najvišim nivoima Kremlja“.

Moskva je odbacila aktivnosti komisije kao „beskonačno stvaranje fantazija“.