Američki jutjuber koji je inscenirao avionsku nesreću osuđen na šest meseci zatvora

Američki jutjuber koji je inscenirao avionsku nesreću osuđen na šest meseci zatvora

Jutjuber koji je namerno srušio svoj avion da bi povećao broj gledalaca na svom kanalu, a zatim lagao o tome istražiteljima, zatvoren je na šest meseci nakon što je postigao dogovor o priznanju krivice, saopštile su u ponedeljak američke vlasti.

U video snimku događaja pod nazivom „Srušio sam svoj avion“, izgleda da Trevor Džejkob ima problema sa motorom dok je leteo iznad južne Kalifornije u novembru 2021.

Dramatični snimak, pregledan milionima puta na Jutjubu, prikazuje Džejkoba, koji sada ima 30 godina, kako se katapultira iz aviona sa jednim motorom sa selfi štapom u ruci i pada padobranom u gustu vegetaciju Nacionalne šume Los Padres.

Kamere postavljene po celoj letelici pokazuju njegovo nekontrolisano spuštanje u šumu i njegovo eventualno sletanje u sudaru.

Džejkob, bivši olimpijski snouborder, snima sebe kako pešači do olupine gde izgleda uplašeno otkrivši da je voda koju je spakovao nestala.

On, međutim, ima svest da povrati snimak sa kamera.

Zatim dokumentuje naizgled naporan put kroz šikaru da bi stigao do bezbednog.

U nedeljama nakon incidenta, istražitelji Nacionalnog odbora za bezbednost saobraćaja i Federalne uprave za vazduhoplovstvo (FAA) pokrenuli su istragu o nesreći, a Džejkobu je naređeno da sačuva olupinu.

Jutjuber je rekao zvaničnicima da ne zna gde je avion pao.

„U stvari, 10. decembra 2021. Džejkob i njegov prijatelj su helikopterom odleteli na mesto olupine“, saopštilo je u ponedeljak kancelarija američkog okružnog tužioca za centralni okrug Kalifornije.

„Tamo je Džejkob koristio kaiševe da pričvrsti olupinu, koju je helikopter podigao i odneo u Rančo Siskuok u okrugu Santa Barbara, gde je utovaren na prikolicu pričvršćenu za Džejkobov kamionet.

Ostaci jednomotornog aviona isečeni su na male komade i bačeni u kante za smeće na aerodromu Lompoc Citi i oko njega, u pokušaju da se sakriju dokazi o padu.

FAA, telo koje reguliše letenje u Sjedinjenim Državama, oduzelo je Džejkobu dozvolu pilota u aprilu 2022.

Kada su se istražitelji zatvorili, Džejkob je sklopio dogovor i pristao da se izjasni krivim po jednoj tački za uništavanje i prikrivanje sa namerom da ometa saveznu istragu.

„Džejkob je lagao federalnim istražiteljima kada je podneo izveštaj o incidentu u avionu koji je lažno ukazivao da je letelica doživela potpuni gubitak snage“, navodi se u saopštenju Okružnog tužioca SAD.

„[Jacob] je najverovatnije počinio ovo krivično delo da bi generisao izveštavanje na društvenim mrežama i vestima za sebe i da bi stekao finansijsku korist“, rekli su federalni tužioci.

„Ipak, ovakva vrsta ‘hrabričkog’ ponašanja se ne može tolerisati.

Džejkobov originalni video, zajedno sa nekoliko drugih koje je postavio nakon eskapade, sada je uklonjen sa Jutjuba, ali kopija se može videti ovde: vvv.ioutube.com/vatch?v=41iOvFuKsiI

Piloti i stručnjaci za vazduhoplovstvo bili su izuzetno kritični prema Džejkobu u skoro dve godine otkako je snimak prvobitno objavljen.

Mnogi su primetili da Džejkob nije preduzeo ni elementarne korake da ponovo pokrene očigledno problematični motor svog aviona.

Drugi su istakli da je lako mogao bezbedno da doveze avion do mesta sletanja i da je nošenje padobrana dok je leteo malim avionom bilo veoma neobično.