Vitaminski dodaci i nova tehnologija mogu pomoći u sprečavanju sekundarnog moždanog udara

Vitaminski dodaci i nova tehnologija mogu pomoći u sprečavanju sekundarnog moždanog udara

Tim istraživača, uključujući i jednog sa Univerziteta u Mejnu, tvrdi da vitaminski dodaci mogu pomoći u sprečavanju sekundarnih moždanih udara. Oni se takođe zalažu za vrednost novih tehnologija u istraživanju oka kako bi potvrdili ove nalaze.

Homocistein je amino kiselina povezana sa moždanim udarom i sekundarnim moždanim udarom kada je povišen iznad normalnih nivoa. Vitamini B i folna kiselina, takođe poznati kao vitamin B9, mogu pomoći u smanjenju nivoa homocisteina i moždanog udara, prema recenziranom uvodniku objavljenom u časopisu Pharmacogenomics and Personalized Medicine.

Povišen homocistein je rezultat genetskih mutacija ili neadekvatnih zaliha vitamina B6, B12, folata i riboflavina (B2). Smanjenje je relativno jeftino jer se može postići vitaminskim suplementacijama.

Istraživački tim preporučuje snižavanje visokog nivoa homocisteina niskim dozama folne kiseline i cijanokobalamina, koji leče nedostatke vitamina B9 i B12; ili bolje, sa prirodnim oblicima vitamina koji se nalaze u hrani, L-metilfolatom i metilkobalaminom.

Meril „Pete“ Elias, profesor emeritus sa Odseka za psihologiju UMaine, Instituta za medicinu i Visoke škole za biomedicinske nauke i inženjerstvo, bio je koautor uvodnika sa kolegama sa Univerziteta Arkanzas u okviru Longitudinalne studije Mejn-Sirakuza (MSLS ), koji on režira.

U uvodniku, istraživači su takođe tvrdili da bi Smernice za sekundarnu prevenciju ishemijskog moždanog udara iz 2021. trebalo revidirati kako bi uključile upotrebu vitamina za smanjenje homocisteina, posebno folne kiseline i niske doze cijanokobalamina, ili bolje, L-metilfolata i metilkobalamina.

Pored toga, autori su pozvali na upotrebu nove oftalmološke tehnologije za praćenje rizika od moždanog i sekundarnog moždanog udara. Istraživački tim preporučuje snimanje krvnih sudova mrežnjače jer je ovo neinvazivna metoda za procenu perfuzije centralnog nervnog sistema, koja igra ključnu ulogu u moždanom udaru.

„Oko je prozor u mozak. Stoga će vaskularno snimanje igrati važnu ulogu u praćenju efikasnosti strategija za prevenciju moždanog udara, kao što su nove Smernice za 2021.“, kaže Elias.