Aleš Beljacki, dobitnik Nobelove nagrade za mir, premješten u izolaciju u beloruskom zatvoru

Aleš Beljacki, dobitnik Nobelove nagrade za mir, premješten u izolaciju u beloruskom zatvoru

Nobelovac za mir, beloruski aktivista Aleš Beljacki, premešten je u samicu u beloruskom zatvoru, gde izdržava kaznu zbog finansiranja svog radničkog delovanja. Beljacki, dobitnik Nobelove nagrade za mir u 2021. godini, pretrpeo je pogoršane uslove u zatvoru, iako pati od hroničnih bolesti. Njegova supruga Natalija Pinčuk je izjavila da je Beljacki praktično „u zatvoru unutar zatvora“, jer mu zatvorske vlasti nisu dozvolile sastanke sa advokatima nakon što je prebačen u samiču zbog disciplinskih prestupa.

Aleš Beljacki osuđen je u martu zajedno sa svojim kolegama pod optužbama za finansiranje delovanja koje krši javni red i krijumčarenje, optužbe koje je negirao. Kaznu izdržava u zatvorskoj koloniji za ponovljene prestupnike u gradu Gorki, koja ima reputaciju za nasilje nad zatvorenicima i prisilni težak rad. Njegova supruga je izrazila zabrinutost zbog tretmana koji Beljacki i drugi politički zatvorenici doživljavaju u toj koloniji i opisala vlasti Belorusije kao brutalne u svojoj represiji.

Aleš Beljacki je priznat za svoj rad na ljudskim pravima i borbu za demokratiju u Belorusiji. Njegova Nobelova nagrada za mir zajedno sa grupom „Memorijal“ iz Rusije i Centrom za građanske slobode iz Ukrajine odražava njegov doprinos promovisanju sloboda i prava u regionu. Iako mu se dodeljuje Nobelova nagrada, beloruske vlasti su proglasile njegovu organizaciju, Centar za ljudska prava „Vesna,“ kao „ekstremističku organizaciju.“ Trenutno se u Belorusiji nalazi veliki broj političkih zatvorenika, dok su tokom protesta posle spornih izbora 2020. godine uhapšene hiljade građana.

Ovaj premeštaj u samiču i pogoršanje uslova izdržavanja kazne odražavaju napore beloruskih vlasti da uguše opoziciju i ograniče aktivizam u zemlji.