Skrivene komore pronađene u piramidi koja se raspada

Skrivene komore pronađene u piramidi koja se raspada

Godine 1836, egiptolog Džon Šej Pering je iskopavao piramidu Sahure (poznatu i kao Sahura) kada je primetio prolaz pun krhotina.

Stručnjak za tlocrte za ove vrste struktura, on je pretpostavio da iza njih mogu biti skladišta.

Ali trebalo bi još skoro 200 godina da konačno potvrdi njegove sumnje.

Oblast je bila toliko oštećena da je bilo nemoguće ući, tako da Pering nije mogao da zna da li je u pravu.

Decenijama kasnije, nemački egiptolog Ludvig Borhart je ignorisao Peringove tvrdnje kada je iskopavao lokaciju početkom 1900-ih. Da je pogledao bliže, istorija bi možda bila drugačija.

Sada je zajednički egipatsko-nemački tim koji radi na obnovi piramide pokazao da je Pering bio u pravu.

Koristeći lidar, metodu koja primenjuje laserske impulse da prodre kroz prepreke kao što su krošnje drveća ili zidovi da vide šta se nalazi iza, istraživači su mapirali spoljašnje i unutrašnje prolaze i komore.

Promene temperature, visoka vlažnost i vetroviti uslovi su doprineli da se određeni delovi piramide sruše tokom vekova.

Raščišćavanje ruševina i pravljenje 3D mapa omogućilo je istraživačima da steknu bolji osećaj strukture, uključujući osam prethodno skrivenih soba u prolazu koji je Pering pronašao.

Novootkrivene odaje su verovatno skladišta, namenjena za držanje pogrebnih predmeta koji pripadaju kraljevskim vladarima, kaže egiptolog Mohamed Ismail Kaled sa Univerziteta Julius-Makimilians-Universitat iz Vircburga, koji je vodio tim za restauraciju.

Struktura se nalazi u kompleksu piramida Abusir, južno od Gize.

Sahure je bio faraon koji je vladao tokom Pete dinastije, oko 2400. godine pre nove ere. Jedan dokument sugeriše da Sahure nije bio kraljevske loze, već je rečeno da je sin Raa, božanstva Sunca. Kao i kod drugih faraona, njegova piramida je stajala kao spomenik njegovoj vladavini.

Sahura piramida je više puta iskopana u poslednjih nekoliko vekova.

Borchardt je ostavio pristojan deo piramide neistražen. Godine 1994. počela su nova iskopavanja, otkrivajući ogromne blokove krečnjaka prekrivene raznobojnim slikama. Jedna prikazuje Sahure kako plovi na čamcu, sa flotom čamaca iza, sa nekim lukovima ukrašenim glavama lavova ili orlova.

Deo razloga zašto je piramida u tako lošem stanju je zbog originalnih tehnika izgradnje.

Jezgro sadrži komadiće krečnjaka, komade grnčarije, peska i drugog šuta. Iako je smanjila vreme i troškove izgradnje, ova tehnika je možda učinila piramidu sklonijom urušavanju, prema studiji iz 2022. godine.

Najnoviji projekat konzervacije započeo je 2019. Tim radi na stabilizaciji strukture, zamenjujući trošne nosače potpornim zidovima.

Nada je da se očiste i obezbede komore i potencijalno otvori piramida za javnost u budućnosti.