Neplodnost povezana sa povećanim rizikom od urođenih mana među decom začetom VTO

Neplodnost povezana sa povećanim rizikom od urođenih mana među decom začetom VTO

Studija na više od 850.000 dece rođene u Australiji otkrila je da roditeljska neplodnost može biti faktor za mali povećani rizik od urođenih mana kod dece začete putem lečenja neplodnosti. Autori su takođe otkrili da je upotreba intracitoplazmatske injekcije sperme (ICSI) povezana sa povećanim rizikom od velikih genitourinarnih abnormalnosti. Međutim, autori upozoravaju da je ukupno povećanje relativnih rizika malo.

Mnoga deca su začeta kroz cikluse potpomognute reproduktivne tehnologije (ART) svake godine. Prethodna istraživanja su pokazala da deca rođena nakon ART-a imaju 25% do 50% povećan rizik od urođenih abnormalnosti, posebno srčanih i genitourinarnih anomalija. Međutim, nejasno je koliki se deo ovog rizika može pripisati problemima neplodnosti roditelja u poređenju sa ART tretmanom.

Istraživači sa Univerziteta Novog Južnog Velsa, Sidnej, Australija, sproveli su kohortnu studiju zasnovanu na populaciji zasnovanoj na sklonostima na 851.984 beba rođenih između 2009. i 2017. godine u Novom Južnom Velsu, Australija. Autori su otkrili da je bilo približno 40 dodatnih slučajeva bilo koje veće kongenitalne abnormalnosti na 10.000 jednoplodnih ART porođaja u poređenju sa jednoplodnim rođenim roditeljima koji su prirodno začeti kod roditelja bez prethodnih problema sa neplodnošću.

Ovaj rizik je postao beznačajan kada su deca začeta ART-om upoređena sa decom koja su prirodno začeta od roditelja sa istorijom neplodnosti. Autori kažu da ovi nalazi sugerišu da roditeljska neplodnost može delimično objasniti povećanje rizika uočeno kod dece koja su začeta ART-om.

Autori su takođe otkrili da je ICSI tretman faktor rizika za genitourinarne anomalije, čak i kod parova bez muške neplodnosti. Oni primećuju da ovi nalazi snažno sugerišu da ICSI predstavlja nezavisni faktor rizika za urođene abnormalnosti i da bi ga trebalo rezervisati za pacijente sa muškom neplodnošću.