Nemačka policija upala u imovinu ruskog biznismena pod sankcijama EU

Nemačka policija upala u imovinu ruskog biznismena pod sankcijama EU

Nemačka policija i carinici pretresli su u četvrtak nekoliko nekretnina u južnoj Nemačkoj, za koje je izvor upoznat sa materijom rekao da pripadaju ruskom državljaninu koji je na meti sankcija Evropske unije zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Izvor je rekao Rojtersu da je ruski oligarh Ališer Usmanov, rusko-uzbekistanski biznismen, bio meta operacije potrage.

„Ne može biti razloga za sumnju protiv gospodina Usmanova, koji je uvek uredno deklarisao ličnu imovinu koju je zakonito stekao, pored obelodanjivanja sredstava kojima je stekao ovu imovinu“, rekao je portparol Usmanova u odgovoru na Rojtersov zahtev za komentar.

Portparol je rekao da Usmanov nije vlasnik fonda koji je osnovao i da nema pravo da kontroliše ili upravlja njegovom imovinom.

„Kao takav, on nema načina da zna šta se trenutno dešava sa imovinom u vlasništvu trusta.“

Specijalna komisija pod nazivom „Matrjoška“, koju je osnovala kancelarija za sankcije nemačke carine, navela je u saopštenju da su policajci pretraživali imovinu u širem Minhenu i Tegernzeu u Bavarskoj.

U septembru 2022. godine, nemačka policija je pretresla Usmanovovu vilu u mestu za odmor Rotah-Egern na obali Tegernzea. Sud je kasnije proglasio racije nezakonitim.

Specijalna komisija nemačke carinske uprave saopštila je da postupa po nalozima za pretres. Rečeno je da ne može dati više detalja o operaciji iz taktičkih razloga.