Švajcarski studenti oborili svetski rekord za ubrzanje električnih automobila

Švajcarski studenti oborili svetski rekord za ubrzanje električnih automobila

Od nule do 100 km/h za manje od sekunde: trkački automobil koji su napravili studenti oborio je svetski rekord za ubrzanje električnih vozila, saopštio je u utorak švajcarski univerzitet.

Studenti sa Švajcarskog federalnog instituta za tehnologiju u Cirihu (ETHZ) i Univerziteta primenjenih nauka u Lucernu dizajnirali su i napravili vozilo „Mithen“ koje je postiglo taj podvig, navodi ETHZ u saopštenju.

„Sada je Ginisova knjiga rekorda potvrdila da je Miten oborio prethodni svetski rekord u ubrzanju za električna vozila“, navodi se.

Prelazeći razdaljinu od 12,3 metra u Svitzerland Innovation Parku u Duebendorfu, preko puta đačke radionice, automobil je bio pokretan od nule do 100 kilometara na sat za 0,956 sekundi.

„Ovo je premašilo prethodni svetski rekord od 1,461 sekunde, koji je u septembru 2022. postavio tim sa Univerziteta u Štutgartu za više od trećine“, saopštio je ETHZ.

Kako se navodi u saopštenju, oko 30 studenata članova Akademskog moto sportskog kluba Cirih (AMZ) provelo je veći deo godine na projektu.

Sve komponente, „od štampanih ploča (PCB) do šasije i baterije, razvili su sami učenici i optimizovali za njihovu funkciju“, navodi se.

Vozilo je teško samo 140 kilograma i ima 240 kilovata snage, ili oko 326 konjskih snaga.

Vozač vozila imenovan je kao Kejt Mageti, prijateljica studenata uključenih u projekat, koja je „izabrana zbog svoje male telesne težine“ i „spremnosti da prihvati izazov“, rekao je za AFP Jan Bernard, šef motora u AMZ-u. .

„Rad na projektu pored mojih studija bio je veoma intenzivan“, dodao je Bernard u izjavi.

„Ali i pored toga, bilo je veoma zabavno raditi sa drugim učenicima na kontinuiranom stvaranju novih rešenja i primeni onoga što smo naučili na času“, rekao je on.

„I, naravno, apsolutno je jedinstveno iskustvo biti uključen u svetski rekord.“