Model dubokog učenja koristan za lečenje adolescentne idiopatske skolioze

Model dubokog učenja koristan za lečenje adolescentne idiopatske skolioze

Model aplikacije (aplikacije) za duboko učenje koji koristi fotografiju na pametnom telefonu je koristan za lečenje adolescentne idiopatske skolioze (AIS), prema studiji objavljenoj na mreži 23. avgusta u JAMA Network Open.

Teng Zhang, Ph.D., sa Univerziteta u Hong Kongu, i kolege su ispitali sposobnost aplikacije koristeći validirani model dubokog učenja da klasifikuje ozbiljnost AIS-a i tip krivulje i da identifikuje napredovanje koristeći podatke sa radiografija i fotografija leđa sa pametnog telefona. pacijenata adolescenata na klinikama za kičmu.

ScolioNets model dubokog učenja je razvijen i potvrđen u potencijalnoj grupi obuke i ugrađen u aplikaciju otvorene platforme AlignProCARE. Osnovne istine, uključujući ozbiljnost, tip krivulje i napredovanje, kako su ih dva iskusna specijalista za kičmu ručno navela na osnovu radiografskih pregleda, i rezultati aplikacije upoređeni su sa procenom izgleda golih leđa od strane dva hirurga kičme.

Skup podataka za obuku uključivao je 1.780 pacijenata, a skupovi podataka za prospektivno testiranje uključivali su 378 pacijenata i 376 praćenja. Istraživači su otkrili da model preporučuje praćenje i razmatranje operacije sa površinom ispod operativnih karakterističnih krivulja prijemnika (AUC) od 0,839 i 0,902, respektivno, dok pokazuje dobru sposobnost razlikovanja torakalnih, torakolumbalnih ili lumbalnih i mešovitih tipova krivina (AUCs). , 0,777, 0,760 i 0,860, respektivno).

Model je izdvojio učesnike sa ili bez progresije krive sa AUC od 0,757 za praćenje. Model bi mogao da prepozna ozbiljnosti i tipove krivulja sa većom osetljivošću i negativnim prediktivnim vrednostima u poređenju sa starijim i mlađim hirurgom.

„Bez dodatnog zračenja i minimalnih troškova, ovaj model bi mogao da obezbedi kontinuirano praćenje uz brze intervencije koje se pokreću kada se otkrije napredak“, pišu autori.