Istraživački tim uspešno testira novu antifungalnu terapiju za gljivični meningitis

Istraživački tim uspešno testira novu antifungalnu terapiju za gljivični meningitis

Tim istraživača Medicinskog fakulteta Univerziteta u Minesoti uspešno je testirao novu antifungalnu terapiju za lečenje gljivičnog meningitisa. Rezultati ispitivanja objavljeni su u Clinical Infectious Diseases.

Istraživački tim je testirao novu oralnu formulaciju antifungalnog leka amfotericina među ljudima koji su imali HIV i kriptokokni meningitis – uobičajenu gljivičnu infekciju oko mozga. Kriptokokni meningitis je najčešći uzrok infekcije centralnog nervnog sistema kod ljudi koji žive sa HIV-om širom sveta. Konvencionalni amfotericin B se može primeniti samo direktno u vene i veoma je toksičan. Nova formulacija lipidnih nanokristala—koja je testirana u EnACT ispitivanju—može se uzimati oralno i nije toksična.

„Amfotericin za oralnu primenu koji je efikasan protiv skoro svih gljivica i netoksičnih zvukova kao što je sveti gral antifungalnih lekova. Dok su potrebna dalja klinička ispitivanja u drugim gljivičnim stanjima, EnACT ispitivanje uspostavlja dokaz koncepta za siguran i efikasan tretman invazivne gljivične infekcije“, rekao je David Boulvare, MD, MPH, lekar za zarazne bolesti i profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Minesoti i M Health Fairviev-u. Dr Boulvare je takođe viši istraživač EnACT suđenja.

U ovom randomizovanom ispitivanju, 141 HIV-pozitivna osoba sa kriptokoknim meningitisom primila je oralni amfotericin u kombinaciji sa oralnim flucitozinom. Utvrđeno je da je ova kombinacija obećavajuća za kriptokokni meningitis u pogledu antifungalne aktivnosti, sličnog preživljavanja i manje toksičnosti u poređenju sa intravenskim amfotericinom B.

Statistički manje abnormalnosti u laboratoriji se desilo sa šest nedelja oralnog amfotericina B omogućenog za LNC u poređenju sa jednom nedeljom intravenoznog amfotericina B. U grupi kojoj su date dve intravenske doze punjenja od eksperimentalne oralne formulacije amfotericina, 90% učesnika je preživelo >4 meseca u poređenju sa 85% koji su primili jednu nedelju standardnog intravenskog amfotericina.

„Sa sve većom učestalošću gljivičnih infekcija opasnih po život, naše trenutno dostupne konvencionalne metode su ograničene rastućim stopama rezistencije na lekove i toksičnosti“, rekao je Mahsa Abasi, DO, docent na Medicinskoj školi U of M i koistraživač na suđenje. „Razvoj novih antifungalnih režima koji su oralno dostupni, manje toksični i mogu da leče visoko otporne gljivične infekcije je ključan.“

Ispitivanje je sprovedeno u partnerstvu sa istraživačima sa Medicinskog fakulteta Univerziteta M, Škole za javno zdravlje, Instituta za infektivne bolesti Univerziteta Makerere u Ugandi i Matinas BioPharma, biofarmaceutskom kompanijom u kliničkoj fazi.

„Veoma smo zadovoljni što se važni EnACT podaci dele sa kliničkom i naučnom zajednicom u celini kroz objavljivanje u ovom recenziranom časopisu“, rekla je Tereza ​​Matkovits, dr.

„Rezultati EnACT-a kod kriptokoknog meningitisa i naše iskustvo sa pacijentima koji su uključeni u naš tekući program pristupa saosećajnom/proširenom korišćenju podržavaju naše uverenje da MAT2203 ima potencijal da postane važan deo režima lečenja invazivnih gljivičnih infekcija, uključujući i one sa najvišim -trebaju pacijenti kojima je potrebno dugotrajno lečenje i imaju ograničene ili nikakve mogućnosti lečenja.“

„Objavljivanje EnACT podataka u kliničkim infektivnim bolestima je još jedna prekretnica za naš razvojni program. Želeli bismo da se zahvalimo svim EnACT učesnicima, našim posvećenim istraživačima i celom timu kliničkih studija u Ugandi za njihovu posvećenost ovom važnom kliničkom ispitivanju.“