Južna Koreja će više sarađivati sa SAD i Japanom ako se pretnje Severa nastave

Južna Koreja će više sarađivati sa SAD i Japanom ako se pretnje Severa nastave

Južnokorejski predsednik Jun Suk Jel rekao je u ponedeljak da će trilateralna saradnja sa Sjedinjenim Državama i Japanom postati jača ako se pretnje Severne Koreje povećaju, piše Rojters.

On je to rekao na sednici vlade nekoliko dana nakon što je učestvovao u razgovorima sa liderima Sjedinjenih Država i Japana na kojima su se dogovorili da prodube vojnu i ekonomsku saradnju.

„Struktura trilateralne saradnje između Južne Koreje, Sjedinjenih Država i Japana postaće čvršća kako se provokacije i pretnje Severne Koreje povećavaju“, rekao je Jun tokom sastanka koji je prenošen uživo, najavljujući, kako je rekao, „otvaranje nove ere“. „u odnosima tri zemlje.

Trosmerno partnerstvo bi se razvilo u snažan okvir za promovisanje regionalnog mira, zajedno sa AUKUS paktom između SAD, Britanije i Australije, i Kvad grupacije SAD, Japana, Indije i Australije, rekao je Jun.

Samit u predsedničkom centru u Kemp Dejvidu bio je prvi samostalni sastanak između SAD i Japana i Južne Koreje, dok oni nastoje da projektuju jedinstvo suočeni sa rastućom moći Kine i nuklearnim pretnjama Severne Koreje.

Jun je rekao da trilateralna saradnja ne isključuje druge zemlje i da će doprineti slobodi, miru i prosperitetu u regionu i svetu.