Ne rizikujte zdravlje svojih očiju ovog leta – kako pravilno izabrati naočare za sunce i izbeći infekcije u bazenu

Ne rizikujte zdravlje svojih očiju ovog leta – kako pravilno izabrati naočare za sunce i izbeći infekcije u bazenu

U ovo doba godine mnogi od nas uživaju ili će uskoro uživati u praznicima — jednodnevnim izletima, plaži, planinama, promeni scene.

Čak i ako ne napuštamo svoj dom, leto sa sobom nosi niz rizika koji mogu uticati na zdravlje naših očiju i mogu pokvariti sezonu ako se ne pridržavamo nekoliko osnovnih pravila i mera predostrožnosti.

Nema sumnje da je neophodno zaštititi kožu kremom za sunčanje kad god smo izloženi sunčevom zračenju. Ovo je posebno tačno tokom leta kada je intenzivnije i traje duže svaki dan. Ali ne obraćamo uvek istu pažnju na svoje oči.

Više od modnog dodatka, sunčane naočare su, pre svega, zaštita za naše oči. Osim toga, pomažu nam da negujemo kožu koja ih okružuje, najtanju i najnežniju kožu celog tela.

Dakle, naočare za sunce ne bi trebalo da izgledaju samo dobro. Takođe je važno da budete svesni tri najvažnije karakteristike koje treba da tražimo u njima:

Ova tri faktora uvek treba da budu prikladno obeležena na naočarima za sunce ako su visokog kvaliteta. Zbog toga je važno da ih kupujemo u ustanovama koje nude ovu garanciju i imaju specijalizovano osoblje sposobno da ukaže na pravi filter za naše potrebe.

Šetnja na selu ne zahteva istu vrstu zaštite kao dan na plaži ili bavljenje sportovima na vodi. Na kraju, ne zaboravite da zaštitite dečije oči, koje su delikatnije od očiju odraslih, ne samo šeširima ili vizirima, već i naočarima sa odgovarajućim filterom i veličinom.

Da bismo se izborili sa visokim letnjim temperaturama, tražimo mesta – kod kuće, u kolima, u restoranu – koja imaju klima uređaj ili ventilatore. Oni stvaraju hladne vazdušne struje, ali takođe isušuju okolinu, a samim tim i površinu naših očiju.

Da bismo dobro videli i izbegli nelagodnost, potrebno je da površina oka bude pokrivena i navlažena suzama. Dobra preporuka je da stojimo podalje ili bar da se ne izlažemo direktno rešetkama kroz koje ovi uređaji izbacuju hladan vazduh. Ovo će pomoći da se minimizira osećaj nelagodnosti i peska koje proizvode suve oči i crvenilo očiju. Pored toga, ova situacija može biti posebno neugodna ako nosimo kontaktna sočiva.

Napolju, visoke letnje temperature takođe mogu izazvati ovaj neprijatni osećaj – još više ako je vazduh suv. Problem možemo pokušati da ublažimo kapima za oči, koje vlaže i podmazuju. Nisu mnogo poput prirodnih suza, ali će pomoći u ublažavanju nelagodnosti. Njihove komponente, poput popularnog sastojka hijaluronske kiseline, stvaraju tanak sloj vlage koji ostaje neko vreme na površini oka.

Kapi možemo koristiti kad god poželimo, ali što su nam potrebnije, važnije je izabrati proizvode bez konzervansa. A ako koristimo kontaktna sočiva, treba da budemo sigurni da su sve kapi koje koristimo kompatibilne sa materijalom od kojeg su sočiva napravljena, tako da ih ne mrlje ili boje. U svakom slučaju, optometrista ili farmaceut će moći da preporuči najprikladnije opcije.

Voda iz mora, reka ili bazena predstavlja značajan rizik od iritacije ili infekcije ako dospe u oči. Zato ih moramo zaštititi od hlora ili soli koji izazivaju svrab, pečenje ili crvenilo, kao i od mikroorganizama koji mogu izazvati opasne infekcije kao što su keratitis ili virusni ili bakterijski konjuktivitis.

Način da se to spreči je da ne stavljate glavu ili otvarate oči pod vodu, a ako to učinimo, koristite naočare za plivanje ili ronjenje. Oni moraju biti propisno odobreni za obavljanje aktivnosti i, ako je potrebno, mogu biti opremljeni vašim receptom.

Leti kontaktna sočiva mogu predstavljati dodatni rizik: nikada ne plivajte sa njima u reci, bazenu ili moru. U stvari, ne preporučuje se svaka situacija u kojoj voda može ući u oko, kao što je tuširanje.

Nadražujuće supstance (hlor, so, itd.) i mikroorganizmi prisutni u vodi mogu da se zarobe u sočivu ili između sočiva i oka, uzrokujući veću ili dugotrajnu nelagodnost i povećavajući rizik od infekcije.

Jedan od najopasnijih patogena je protozoa Acanthamoeba, koja se često nalazi u vodi. U 90% slučajeva u kojima izazivaju infekcije (nekoliko, na sreću), one pogađaju ljude koji koriste kontaktna sočiva. Ovo je posebno upadljivo kada koristite mekane i izbegavate da pratite njihovu pravilnu upotrebu i higijenske savete.

Zato je najbolje ići na plažu ili bazen bez kontaktnih sočiva i koristiti prikladne naočare na recept, bilo da nas zaštite od sunčevih zraka — u slučaju naočara za sunce — ili za plivanje, ako želimo dobro da vidimo pod vodom — u slučaj naočara. Zaštita naših delikatnih očiju uvek bi trebalo da bude prioritet, posebno leti.