MOK traži od Singha da ostane vršilac dužnosti šefa Olimpijskog saveta Azije

MOK traži od Singha da ostane vršilac dužnosti šefa Olimpijskog saveta Azije

Međunarodni olimpijski komitet zatražio je od Indijca Randhira Singa da nastavi da bude vršilac dužnosti predsednika Olimpijskog saveta Azije, navodi se u pismu u koje je Rojters ugledao, nakon što je MOK odbio da prizna izbore za azijsko upravno telo.

Ranije ove nedelje, MOK je zabranio kuvajtskog šeika Ahmada Al-Fahada Al-Sabaha na tri godine, rekavši da je imao „neosporan uticaj“ na ovomesečne izbore u OCA na kojima je njegov brat šeik Talal Fahad Al-Ahmad Al-Sabah imenovan za predsednika.

Šeik Ahmad je otputovao u Bangkok uoči izbora i bio je u gradu kada su se oni održavali, što je Etička komisija MOK-a „protumačila kao mešanje u izborni proces“. Šeik Ahmad je negirao bilo kakvu nepravdu.

Šeik Talal je imenovan za predsednika OCA sa razlikom od 24 glasa za i 20 protiv svog Kuvajćana Husaina Al-Musalama.

Međutim, etička komisija je rekla da MOK ne bi trebalo da „priznaje ove izbore dok se potpuna revizija izbornog procesa KPZ ne izvrši u kasnijoj fazi“.

Šeik Talal je trebalo da preuzme dužnost od Singha, bivšeg olimpijskog strelca koji je imenovan za vršioca dužnosti predsednika OCA 2021. godine kada je šeik Ahmad podneo ostavku na mesto predsednika nakon što ga je švajcarski krivični sud osudio za falsifikovanje.

Na suđenju se razmatralo da li je šeik Ahmad iskoristio lažnu zaveru kuvajtskog puča da bi stekao prednost nad političkim rivalima.

Šeik Ahmad je negirao sve optužbe u slučaju i uložio žalbu na osuđujuću presudu. Čeka ishod žalbe.

U pismu MOK bivšem generalnom sekretaru OCA Singu od 30. jula, koje je Rojters video, kaže se:

„S obzirom na to da istraga MOK-a verovatno neće biti okončana pre oktobra 2023. godine i pošto MOK nije priznao izbor šeika Talala Al-Sabaha, MOK će nastaviti da radi sa vama (Singhom) kao vršiocem dužnosti predsednika OCA…

„Nakon ishoda istrage MOK-a, radićemo sa vama na sprovođenju sledećih koraka mape puta kako bi se obezbedilo dalje funkcionisanje KPZ u skladu sa osnovnim principima dobrog upravljanja.

Bivšem generalnom sekretaru OPEK-a, šeiku Ahmadu, bilo je dozvoljeno da suspenduje sopstveno članstvo u MOK-u 2018. godine, kada ga je sud u Ženevi, u Švajcarskoj, prvobitno optužio za falsifikovanje.

OCA je osnovao otac šeika Ahmada 1981. godine i organizuje Azijske igre, koje se održavaju svake četiri godine. Sledeće izdanje počinje 23. septembra u Hangdžouu, u Kini, kada će se oko 12.000 sportista takmičiti u skoro 500 takmičenja za medalju.