Domorodačka deca i dalje imaju visoku stopu RSV-a

Domorodačka deca i dalje imaju visoku stopu RSV-a

Deca američkih Indijanaca/domorodaca Aljaske (AI/AN) doživljavaju visoke stope hospitalizacije zbog akutne respiratorne bolesti (ARI) povezane sa respiratornim sincicijskim virusom (RSV), prema studiji objavljenoj onlajn 14. jula u Pedijatriji.

Jessica E. Atvell, Ph.D., M.P.H., sa Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health u Baltimoru, i kolege su sprovele aktivan nadzor u ustanovama za ARI među hospitalizovanom AI/AN decom u periodu od novembra 2019. do maja 2020. godine. od 324 dece mlađe od 5 godina iz Činlea, Arizona (Navaho nacija); Vajtriver, Arizona (zemlja plemena Belih planina Apača); i Enkoridž i regioni delte Jukon-Kuskokvim (IK) na Aljasci koji su ispunili definiciju slučaja Svetske zdravstvene organizacije za produženu tešku ARI.

Istraživači su otkrili da je 53 procenta dece testiralo RSV pozitivno. Jedna trećina hospitalizacija povezanih sa RSV desila se kod novorođenčadi mlađe od 6 meseci. Prosečna dužina boravka varirala je od 3,5 do 5,7 dana (Chinle i IK Delta, respektivno) među onima koji su bili RSV-pozitivni, a upotreba dodatnog kiseonika varirala je od 70 do 100 procenata (Anchorage i Vhiteriver, respektivno). Na 1.000 dece mlađe od 6 meseci, godišnje stope hospitalizacije povezane sa RSV kretale su se od 35,7 do 132,3 za Anchorage i IK Delta, respektivno. Za decu mlađu od 5 godina, stope su se kretale od 7,7 do 32,7 za Anchorage i IK Delta, respektivno.

„Ovi nalazi pokazuju da deca sa AI/AN i dalje doživljavaju visoke stope hospitalizacije sa ARI povezane sa RSV“, pišu autori. „Hitno su potrebna poboljšanja socioekonomskih determinanti zdravlja za decu sa AI/AN i proizvoda za prevenciju RSV-a.“

Nekoliko autora je otkrilo veze sa farmaceutskom industrijom.