Sezona letnjih infekcija kod dece, dok je vruće nikuda bez flašice vode

Sezona letnjih infekcija kod dece, dok je vruće nikuda bez flašice vode

Prof. dr Vojislav Parezanović, načelnik pedijatrije Tiršova izjavio je da tokom letnjeg period kod dece dominiraju virusne crevne infekcije. Savetuje i da mališani dok je vruće nikuda bez falšice vode ne izlaze.

Pedijatri u domovima zdravlja beleže povećan broj pacijenata zbog stomačnih i virusnih infekcija.

Načelnik pedijatrije Tiršova Vojislav Parezanović rekao je da imaju manji broj ambulantnih pregleda jer su deca na raspustu, a roditelji na godišnjim stanjima.

Ističe da se ipak broj pacijenata sa teškim stanjima i oboljenjima se ne menja. „Za poslednjih pet dana primili smo pet novorođenčadi sa kritičnim urođenim srčanim manama, koje čekaju hitne intervencije“, kaže Parezanović.

Doktor Parezanović ističe da je leto sezona kada se menja i patologija, te je i manje brohiolitisa ili teških pneumonija.

„Dominiraju crevne infekcije, uglavnom virusne, mada ima i bakterijskih“, naglašava doktor, dodajući da se deca javljaju i zbog fizičkih povreda i uboda insekata.

Prema njegovim rečima, zbog toplog i sparnog vremena deca mogu brzo da dehidriraju jer provode dosta vremena na suncu.

Savetuje da nikuda ne idu bez flašice sa vodom, kao i da je potrebno da ih roditelji odvedu lekaru ako imaju jake glavobolje i povraćaju nakon izlaganja suncu.