Proizvodnja jagoda ostavlja dugotrajno zagađenje plastikom

Proizvodnja jagoda ostavlja dugotrajno zagađenje plastikom

Istraživači su otkrili da plastični malč koji se koristi za rast kalifornijskih jagoda odbacuje velike količine plastičnih fragmenata malča. Pokazalo se da ove čestice negativno utiču na kvalitet zemljišta, što dovodi u sumnju dugoročnu održivost njihove upotrebe. Nalazi ankete će se verovatno primeniti širom sveta na upotrebu plastike u poljoprivrednoj proizvodnji.

Predstavljajući svoj rad na Goldschmidt geohemijskoj konferenciji u Lionu, postdoktorski istraživač dr Ekta Tivari (iz grupe Sistla na Kalifornijskom politehničkom državnom univerzitetu) je rekao: „Ono što vidimo da se ogromna količina makroplastičnog plastičnog materijala – čestice veće od 5 mm – izbacuje tamo gde se malč se koristi za povećanje proizvodnje jagoda. One mogu ostati u zemljištu decenijama ili duže.“

Plastika, kao što je polietilen, sve više se koristi u poljoprivredi, na primer u politunelima. Plastične folije za malč se u velikoj meri koriste u poljoprivredi, gde pružaju niz prednosti. Oni su smešteni oko osnove biljke, što može pomoći u kontroli korova i patogena, smanjiti isparavanje vode i sprečiti prskanje zemlje po voću (što je posebno važno za jagode).

Malč se nanosi u redove, a zatim uklanja nakon što se završi sezonska proizvodnja useva. Međutim, čak i pažljivo upravljanje zemljom od strane farmera ne osigurava da se sva plastika ukloni jer se fragmenti ostavljaju i prijanjaju za tlo tokom uklanjanja. Posle decenija godišnjeg nanošenja i uklanjanja plastičnog malča, istraživači su primetili nakupljanje plastičnih fragmenata unutar poljoprivrednog zemljišta, čak i na poljima koja su zaista dobro vođena. Istraživači su tražili makroplastiku, koji su plastični komadi prečnika više od 5 mm.

Ekta Tivari je nastavila: „Sproveli smo sistematsko istraživanje polja jagoda nakon sezonskog uklanjanja ove plastične folije. Otkrili smo da je distribucija bila prilično ujednačena. Samo na površinama polja pronašli smo do 213.500 čestica makroplastike po hektaru. To nije uključuju podzemne čestice, koje nismo istraživali. Pored toga, trenutno analiziramo iste uzorke tla za mikroplastiku, što su manje čestice, manje od 5 mm u prečniku; one još nisu uključene u naše nalaze.“

Većina čestica je polietilen (identifikovan korišćenjem infracrvene spektroskopije Furijeove transformacije). U preliminarnim nalazima, istraživači su otkrili da kako se nivoi zagađenja makroplastom povećavaju, sadržaj vlage u tlu, mikrobno disanje i azot koji je dostupan biljkama opada.

Dr Tivari je dodao: „Plastični malč pruža prednosti, ali nauštrb dugoročnog kvaliteta zemljišta. Teško je i skupo ukloniti ove čestice iz zemlje, tako da kada su tamo, mogu da ostanu tamo neograničeno vreme.”

„Skloni smo da mislimo da su jagode jednostavno stvari u kojima se uživa, ali ovo pokazuje da čak i nešto tako ukusno kao što je sveže jagode može koštati životnu sredinu. Radimo sa proizvođačima da vidimo da li možemo da ublažimo ove troškove.“

Postoje alternative korišćenju polietilenskih malčeva, kao što su biorazgradivi plastični malčevi, ili prirodni malčevi kao što je slama, ali ovi izbori imaju ekonomičan trošak. Međutim, upotreba plastike u poljoprivredi je takođe sve više regulisana.

Komentarišući, profesor Sean Schaeffer (Odsek za biosistemsko inženjerstvo i nauku o zemljištu, Univerzitet Tenesi, SAD) je rekao: „Plastika, a posebno plastični malčevi, su od vitalnog značaja za održavanje poljoprivredne proizvodnje. Koriste se u različite svrhe, uključujući zadržavanje vlage u zemljištu, zemljište zagrevanje/hlađenje, kao i kontrola korova ili štetočina. Upotreba plastike u poljoprivredi raste širom sveta, a Kalifornija je najveći korisnik poljoprivredne plastike u SAD.“

„Istraživanje o sudbini i transportu plastike u sistemima zemljišta i vode je relativno nedavno, tako da su studije poput ove od vitalnog značaja za povećanje našeg razumevanja obima plastičnog problema. Trenutno znamo relativno malo o distribuciji, veličini i tipovima plastike. u zemljištima u najvećim državama, kako po površini tako i u poljoprivrednoj proizvodnji“.

Ovo je nezavisni komentar, profesor Šefer nije bio uključen u ovaj rad.

Ovaj rad je u toku i još uvek nije recenziran. Istraživači trenutno procenjuju nivo zagađenja mikroplastikom (čestice manje od 5 mm) koje ostavlja plastični malč. Ova studija pruža osnovne podatke za razumevanje stepena zagađenja plastikom u američkom poljoprivrednom sistemu i može pomoći u poboljšanju praksi upravljanja zemljištem procenom biogeohemijskih posledica akumulacije plastike u poljoprivrednim zemljištima.