Bela kuća: Nema „neposredne“ pretnje nuklearnoj elektrani Zaporožje

Bela kuća: Nema „neposredne“ pretnje nuklearnoj elektrani Zaporožje

SAD prate situaciju u nuklearnoj elektrani Zaporožje, koja se nalazi blizu linije fronta između ruskih i ukrajinskih trupa, ali ne vide znakove neposredne pretnje tom objektu, rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi u ponedeljak u Beloj Brifing za štampu u kući.

„Neću da ulazim u konkretne obaveštajne podatke“, rekao je Kirbi na pitanje o optužbama Kijeva da se Rusija sprema da digne fabriku u vazduh.

„Imamo mogućnost u blizini postrojenja da pratimo radioaktivnost“, dodao je on. „Jednostavno nismo videli nikakve naznake da je ta pretnja neminovna, ali je veoma, veoma pažljivo pratimo.

Ukrajina je prošle nedelje tvrdila da Rusija priprema radijacioni incident u ZNPP. Predsednik Vladimir Zelenski rekao je da Moskva želi da izazove „curenje radijacije“ u elektrani, pozivajući se na procene ukrajinskih obaveštajnih službi. Prema rečima njegovog pomoćnika Mihaila Podoljaka, Rusija je minirala ribnjak za hlađenje u objektu i spremala se da izvede „teroristički napad velikih razmera“ kako bi „zaustavila ukrajinsku kontraofanzivu i stvorila depopulisanu sanitarnu sivu zonu“.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je tvrdnje Zelenskog i Podoljaka „još jednom lažom“ koja dolazi iz Kijeva, napominjući da Moskva u potpunosti sarađuje sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA). Šef nadzornog psa UN-a, Rafael Marijano Grosi, posetio je objekat prošle nedelje i suprotstavio se navodima Ukrajine.

„IAEA je upoznata sa izveštajima o minama koje su postavljene u blizini jezera za hlađenje. Tokom posete generalnog direktora na lokaciji nisu primećene mine, uključujući i jezero za hlađenje“, naveo je Grosi u izveštaju.

Ruske trupe preuzele su kontrolu nad nuklearnom elektranom Zaporožje i obližnjim gradom Energodarom u martu 2022. Okolni region je zvanično postao deo Rusije nakon referenduma održanih prošlog septembra. Njegovih šest reaktora trenutno radi u režimu pripravnosti.

Moskva je optužila kijevske snage da su više puta gađale ZNPP artiljerijom i bespilotnim letelicama, kao i da su u jednom trenutku pokušale da izvrše napad komandosa da zauzmu objekat. Najnoviji napad bio je 9. juna, kada je ruska protivvazdušna odbrana navodno oborila tri bespilotne letelice koje su se uputile ka fabrici.