Umerena do teška psorijaza povezana sa nižim stopama plodnosti kod žena

Umerena do teška psorijaza povezana sa nižim stopama plodnosti kod žena

Pacijenti sa umerenom do teškom psorijazom imaju nižu stopu plodnosti od žena bez psorijaze, prema studiji objavljenoj u JAMA Dermatology.

Teng-Chou Chen, Ph.D., sa Fakulteta zdravstvenih nauka Univerziteta u Mančesteru u Ujedinjenom Kraljevstvu, i kolege su koristili podatke od 63.681 pacijenta sa psorijazom i 318.405 odgovarajućih kontrola da bi procenili razlike u stopama plodnosti i akušerskim ishodima.

Istraživači su otkrili niže stope plodnosti (odnos stopa, 0,75) među pacijentima sa umerenom do teškom psorijazom. Trudnoće kod pacijenata sa psorijazom su imale veći rizik od gubitka (odnos šanse, 1,06) u poređenju sa trudnoćama u podudarnim kontrolama bez psorijaze. Dve grupe su bile slične u pogledu rizika za antenatalno krvarenje, preeklampsiju i gestacijski dijabetes.

„U ovoj kohortnoj studiji, pacijenti sa umerenom do teškom psorijazom imali su nižu stopu plodnosti, a rizik od gubitka trudnoće bio je veći nego kod odgovarajućih komparatora bez psorijaze“, pišu autori. „Buduća istraživanja bi trebalo da identifikuju mehanizam povećanog rizika od gubitka trudnoće kod pacijenata sa psorijazom.“

Nekoliko autora je otkrilo finansijske veze sa farmaceutskom industrijom.