Stellantis će predstaviti Citroen e-C3, prvi pristupačan evropski EV

Stellantis će predstaviti Citroen e-C3, prvi pristupačan evropski EV

Treći svetski proizvođač automobila Stellantis će sredinom oktobra predstaviti svoj prvi pristupačni električni automobil evropske proizvodnje, novi Citroen e-C3, dok se priprema da se suprotstavi dolasku jeftinih kineskih brendova na evropskom tržištu, prenosi Rojters.

Električna vozila (EV) su skuplja od svojih kolega na fosilna goriva, a evropski proizvođači automobila planiraju jeftinije modele podstaknute vladinim subvencijama.

Francuska, na primer, planira subvenciju za električna vozila proizvedena u Evropi jer bi oni imali niži ugljenični otisak od uvezenih modela i program socijalnog lizinga koji nudi EV za oko 100 evra (108 dolara) mesečno siromašnijim domaćinstvima.

Ta subvencija za električna vozila trebalo bi da bude predstavljena u oktobru za automobile koji će biti isporučeni 2024. godine, rekao je izvor iz vlade Rojtersu.

Potrebu za pristupačnijim evropskim modelima pokrenuli su kineski EV brendovi, koji se vide kao pretnja evropskim proizvođačima automobila jer mogu da ponude jeftinije modele.

Kineski proizvođači automobila do sada su se fokusirali na veće EV, ali se očekuje da će doneti manje, jeftinije modele u Evropu kako proširuju svoje prisustvo.

Na francuskom tržištu najpristupačniji električni modeli koji su danas dostupni su kineske proizvodnje Renault Dacia Spring i električni Renault Tvingo, po ceni od 21.000 evra (22.806 dolara) i 25.000 evra. Tvingo će prestati sa proizvodnjom sredinom 2024.

Novi e-C3, gradski automobil veći od ova dva modela, pravovremen je dodatak tržištu jer će se prodavati za manje od 25.000 evra, rekao je novinarima generalni direktor Citroena Thierri Koskas.

„Danas ne postoji ekvivalent na tržištu“, rekao je on, dodajući da bi automobil „mogao biti dobar kandidat (…) da odgovori na zahtev vlade da obezbedi socijalni lizing“.

Izgrađeno na Stellantisovoj arhitekturi „pametnih automobila“ predstavljenoj u Indiji i Latinskoj Americi, vozilo će biti sastavljeno u Slovačkoj i lansiraće se početkom 2024. godine, rekao je Koskas.

Baterija e-C3 će obezbediti domet od 300 km (186 milja) i verovatno će se proizvoditi u Kini, prema tri izvora upoznata sa ovim pitanjem.

Kako baterija predstavlja značajan deo vrednosti EV-a, Stellantis se nada izuzeću od pravila kako bi se kvalifikovao za subvenciju francuske vlade, rekao je jedan od izvora.

Predložena šema je namenjena vozilima koja se sklapaju u Evropi, na osnovu toga što njihova proizvodnja proizvodi manje CO2. Činjenica da će se važan deo automobila „Sitroen” proizvoditi u Kini postavlja pitanje da li se može pokriti subvencijama.

Stellantis je odbio da komentariše.