U Srbiji svakog dana tri žene obole od karcinoma jajnika

U Srbiji svakog dana tri žene obole od karcinoma jajnika

Svetski dan borbe protiv karcinoma jajnika, najsmrtonosnijeg ginekološkog karcinoma, obeležava se 8. maja u celom svetu.

Ovaj dan se u Srbiji obeležava po deveti put, pod sloganom „Vreme podrške“.

Svakog dana u našoj zemlji tri žene obole od karcinoma jajnika, a jedna umre od ove bolesti.

U Srbiji imamo oko 800 novih pacijentkinja godišnje, dok se u svetu registruje više od 300 hiljada novih slučajeva svake godine. Karcinom jajnika je deseti najučestaliji karcinom kod žena i peti po smrtnosti od svih kancera koji pogađaju žene.

Svetski dan borbe protiv karcinoma jajnika udružuje organizacije širom sveta koje se bave ovom temom, sa ciljem da se ideja o ranom otkrivanju simptoma bolesti i pravovremenom lečenju što više proširi.

Rani simptomi karcinoma jajnika su nespecifični, pa se često propuste, zbog čega je bolest uglavnom dijagnostifikovana u odmaklom stadijumu, kada su izgledi za izlečenje mali. Stopa petogodišnjeg preživljavanja za IV stadijum karcinoma ovarijuma je niska i iznosi svega 25 odsto.

Postoji nekoliko faktora rizika koji mogu da utiču na razvoj karcinoma jajnika kao što su godine starosti, broj trudnoća, lična istorije karcinoma dojke, jajnika, debelog creva ili rektuma, dugoročna upotreba hormonske terapije i gojaznost. Jedan od faktora rizika je i genetska predispozicija.