Šolc nema nameru da učestvuje u „koaliciji borbenih aviona” za Ukrajinu

Šolc nema nameru da učestvuje u „koaliciji borbenih aviona” za Ukrajinu

Nemački kancelar Olaf Šolc ne vidi učešće svoje zemlje u debati o stvaranju alijanse za snabdevanje Ukrajine zapadnim borbenim avionima.

Šolc je upitan da li će Nemačka učestvovati u zajedničkom savezu koji su objavile Holandija, Velika Britanija i Francuska za obuku borbenih pilota i snabdevanje borbenih aviona.

„Usredsredili smo se na ono što radimo. Ovo je sada veoma relevantno za sposobnost Ukrajine da se odbrani“, rekao je Šolc u Rejkjaviku na marginama samita Saveta Evrope.

On je pomenuo nabavku tenkova, održavanje sistema naoružanja, municije i jačanje protivvazdušne odbrane od ruskih napada. Nemačka je već preuzela dalje obaveze u ovim oblastima, napomenula je kancelarka.

Podsetimo, premijeri Velike Britanije i Holandije su se 17. maja, po rezultatima sastanka na marginama samita Saveta Evrope u Rejkjaviku, dogovorili da predvode „koaliciju borbenih aviona” kako bi Ukrajini obezbedili F-16s.

U večernjem obraćanju u utorak, predsednik Volodimir Zelenski je saopštio da su Britanija i Holandija, kao i Francuska, pristupile takozvanoj „koaliciji boraca“.

Predsednik Poljske Andžej Duda rekao je da je zemlja spremna da nastavi da šalje lovce MiG-29 u Ukrajinu, ali nije spremna da da F-16, jer ih nema toliko.