Steroidi povezani sa dugotrajnim rizikom od srčanih oboljenja

Steroidi povezani sa dugotrajnim rizikom od srčanih oboljenja

Anabolički steroidi ne samo da mogu izazvati ozbiljne neželjene efekte tokom upotrebe, kao što su srčana insuficijencija i depresija, već mogu i dalje biti štetni godinama nakon prestanka, prema dve studije predstavljene na 25. Evropskom kongresu endokrinologije u Istanbulu. Ove studije su sproveli istraživači iz Univerzitetske bolnice u Kopenhagenu Rigshospitalet koji su istraživali uticaj anaboličkih steroida na bivše korisnike.

Anabolički steroidi — sintetički hormoni koji oponašaju prirodni polni hormon testosteron — koriste se za povećanje mišićne mase i povećanje atletskih performansi. Ovi lekovi za poboljšanje performansi imaju štetne neželjene efekte, na primer kod muškaraca, to su rast grudi, gubitak kose, niži nivo testosterona, erektilna disfunkcija i povećan rizik od srčanih oboljenja, moždanog udara i otkazivanja jetre ili bubrega. Međutim, ne zna se mnogo o efektima godinama nakon prestanka njihove upotrebe.

U jednoj studiji, istraživači su ispitali 64 zdrava muškarca, starosti između 18 i 50 godina, koji su rekreativno trenirali snagu u Danskoj. Od ovih muškaraca, 28 je koristilo anaboličke steroide, 22 su bili bivši korisnici steroida, a 14 nikada nije koristilo ove steroide. Istraživači su procenili koliko krvi teče u njihov srčani mišić kada se odmaraju i vežbaju, koristeći pozitronsku emisionu tomografiju-kompjutersku tomografiju (PET-CT) sa radioaktivnim detektorom Rubidijum-82, i otkrili su da i bivši i sadašnji korisnici imaju loš protok krvi do srca .

Nalazi pokazuju da je veća verovatnoća da će bivši korisnici steroida razviti srčane bolesti u poređenju sa onima koji ih nikada nisu koristili. „Prethodne studije su pokazale da se srčana funkcija skoro normalizuje nakon prestanka uzimanja anaboličkih steroida, ali naša studija sugeriše da su bivši korisnici anaboličkih steroida pod povećanim rizikom od srčanih oboljenja godinama nakon prestanka rada srca jer mikrocirkulacija – protok krvi kroz najmanje sudove u cirkulatorni sistem — izgleda da je uporno oštećen“, rekao je glavni autor dr Jeliz Bulut. „Prethodna upotreba anaboličkih steroida mogla bi biti novi faktor rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

U drugoj studiji, dr Bulut i kolege prikupili su upitnike i uzorke krvi za merenje nivoa testosterona od tri grupe muškaraca, starosti od 18 do 50 godina: 89 trenutnih korisnika anaboličkih steroida, 61 bivši korisnik steroida i 30 muškaraca koji nikada ranije nisu koristili steroide. . Otkrili su da bivši korisnici anaboličkih steroida prijavljuju lošiji kvalitet života na fizičko i mentalno zdravlje, kao što su umor, društveno funkcionisanje i emocionalno blagostanje, uprkos tome što su prestali godinama ranije. Pored toga, ista grupa je imala niži nivo testosterona u poređenju sa onima koji nikada nisu koristili steroide.

Prethodne studije su pokazale da muškarci doživljavaju simptome odvikavanja, kao što su depresija i niska motivacija, i da imaju niži nivo testosterona, odmah nakon što prestanu da koriste steroide. „Naša studija dodaje sve većoj literaturi da je smanjen kvalitet života kod prethodnih korisnika anaboličkih steroida izgleda da traje godinama nakon prestanka i da može biti uzrokovan i povlačenjem i/ili hipogonadalnim simptomima zbog naglog pada nivoa testosterona u krvi. “, rekao je dr Bulut. „Nažalost, prijavljeni lošiji kvalitet života mogao bi biti razlog da bivši korisnici ponovo počnu da koriste ove steroide.“

Obe studije su uključivale mali broj korisnika anaboličkih steroida, bivših korisnika i ne-korisnika. Dr Bulut i njen tim sada planiraju da angažuju više muškaraca za studije kako bi procenili obe ove veze sa bivšim zloupotrebom steroida u većem obimu. „Naši početni nalazi pokazuju da će prethodni korisnici anaboličkih steroida verovatno razviti bolesti srca i imati smanjen kvalitet života, ali moramo da potvrdimo ove rezultate većim studijama i istražimo kako se rizik menja u odnosu na godine upotrebe i/ili prestanka. “, rekao je dr Bulut. „Neželjeni efekti steroida među bivšim korisnicima izgleda da traju mnogo duži period nego što smo znali do sada. Nadamo se da će naši rezultati o ovim dugoročnim zdravstvenim rizicima sprečiti muškarce da koriste anaboličke androgene steroide.“