Mirovni napori posustaju usred kontinuiranog nasilja između Izraela i Palestine

Mirovni napori posustaju usred kontinuiranog nasilja između Izraela i Palestine

Pokušaji da se postigne prekid vatre između Izraela i militantnih grupa u Pojasu Gaze do sada su bili neuspešni, rekao je egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Šukri u četvrtak, trećeg dana nastavka nasilne eskalacije između Izraela i Gaze. Najgore izbijanje nasilja u izraelsko-palestinskom sukobu u poslednjih nekoliko meseci već je dovelo do toga da je na desetine Palestinaca ubijeno i odneo najmanje jedan život u Izraelu.

„Uprkos našim aktivnim naporima, ovi [pokušaji] još uvek nisu… doneli željene rezultate“, rekao je Šukri na zajedničkoj konferenciji za novinare sa drugim članovima takozvane Minhenske grupe, koja takođe uključuje Francusku, Nemačku i Jordan.

Ranije je nekoliko medija objavilo da su mirovni pregovori uz posredovanje Kaira „zaustavljeni“ usred eskalacije nasilja. Izraelski izvor rekao je televiziji Kan da Egipat „čini sve što može da stabilizuje situaciju“.

Palestinski izvor rekao je turskoj novinskoj agenciji Anadolu da je grupa Islamski džihad – jedna od militantnih frakcija koje kontrolišu delove Gaze – povezala potencijalni prekid vatre sa onim što je nazvao izraelskom „politikom atentata“, misleći na izraelske vazdušne napade na Gazu u kojima su poginuli najmanje pet članova starije grupe od utorka, kada je izbilo nasilje. Izrael se nije obavezao po tom pitanju, preneli su izraelski mediji.

Minhenska grupa je u četvrtak objavila zajedničko saopštenje, izražavajući zabrinutost zbog „pogoršanja bezbednosne situacije na okupiranim palestinskim teritorijama i Izraelu“. Takođe je osudio, kako je rekao, „neprihvatljive civilne žrtve, uključujući žene i decu“, u enklavi.

Francuska, Nemačka, Egipat i Jordan su potom pozvali na „trenutni sveobuhvatni prekid vatre“ kako bi se okončale „izraelske vojne operacije u Gazi i neselektivno ispaljivanje raketa na Izrael“. Grupa je takođe rekla da sve „jednostrane mere“ koje potkopavaju održivost rešenja dve države moraju prestati, ne pominjući posebno izraelsku politiku naseljavanja na okupiranoj Zapadnoj obali.

EU je u četvrtak izdala odvojeno saopštenje u kojem je u velikoj meri podržala stav Minhenske grupe i pozvala na prekid vatre.

Izraelski ministar odbrane Joav Galan naredio je vojsci u četvrtak da „preduzme sve neophodne mere, pripremi dodatne akcije i održi spremnost za mogućnost pojačane vatre“, prenose izraelski mediji.

Trećeg dana eskalacije u Gazi je ubijeno 29 Palestinaca. Raketna vatra iz enklave ubila je i jednu osobu u izraelskom gradu Rehovotu. Pet Izraelaca je takođe povređeno u raketnim napadima širom zemlje.

Izbijanje nasilja izazvala je smrt visokog člana Islamskog džihada Khadera Adnana, koji je umro u izraelskom pritvoru ranije ovog meseca nakon 86-dnevnog štrajka glađu. U utorak je militantna grupa pokrenula ogromnu raketnu baraž na Izrael, koji je odgovorio vazdušnim udarima. Militanti u Gazi su od srede lansirali ukupno 620 raketa na Izrael, navodi AFP.

Izbijanje nasilja postalo je najgore od kratke eskalacije prošlog avgusta u kojoj je ubijeno 49 Palestinaca, bez smrtnih slučajeva u Izraelu.