Korak ka korišćenju pametnih satova u prevenciji hroničnih bolesti

Korak ka korišćenju pametnih satova u prevenciji hroničnih bolesti

Istraživači Univerziteta u Kvinslendu razvili su mapu puta za integraciju pametnih satova u australsku zdravstvenu zaštitu, ali priznaju da postoji nekoliko izazova koje treba prevazići.

Dr Grem Matison sa Medicinskog fakulteta UK-a rekao je da bi korišćenje pametnih satova za sveobuhvatnu analizu zdravlja pacijenata moglo da omogući personalizovanu negu za one kojima su dijagnostikovane bolesti uključujući gojaznost, dijabetes i artritis.

„Jedan od tri Australijanca poseduje pametni sat i oni su postali popularan dodatak za praćenje zdravlja i blagostanja“, rekao je dr Matison. „Međutim, postoji pet izazova koji sprečavaju zdravstveni sektor da koristi pametne satove u kliničkom donošenju odluka, uključujući tačnost podataka i interoperabilnost.

Mapa puta se fokusira na tri teme za rešavanje izazova — izgradnju digitalnih osnova za prevenciju zdravlja, transformaciju preventivne nege korišćenjem podataka i analitike i korišćenje sistema učenja kako bi se omogućila precizna prevencija bolesti.

Dr Matison je rekao da pametni satovi prate zdravstvene metrike kao što su broj koraka, broj otkucaja srca, kvalitet sna i nivo kiseonika u krvi, ali podaci imaju različite stepene tačnosti.

„Moguće je da će potrošači tražiti lekarski savet ako njihov pametni sat ukazuje na zdravstvene probleme, međutim razlika između medicinskih i rekreativnih podataka može biti nejasna“, rekao je dr Matison.

„Podaci mogu zbuniti potrošače i njihove pružaoce zdravstvenih usluga, što dovodi do potencijalne preterane dijagnoze i povećane anksioznosti pacijenata.“

Dr Matison je rekao da bi, ako bi pametni satovi bili integrisani u kliničko odlučivanje, bili potrebni propisi o tome kako uređaji prikazuju digitalne zdravstvene informacije.

„Algoritmi koji se koriste za tumačenje zdravstvenih merenja trenutno su kontrolisani i u vlasništvu pojedinačnih proizvođača pametnih satova, što utiče na kapacitet drugih strana da dešifruju informacije.

„Lekarima će biti potrebna formalna obuka da brzo tumače ogromne količine podataka pametnog sata.

Dr Matison je rekao da je mapa puta vodič i da su pametni satovi daleko od toga da budu integrisani, sa dodatnim pitanjima vezanim za vlasništvo, skladištenje i dostupnost podataka.

„Sa većom regulativom i istraživanjem podataka, zdravstveni radnici mogu da unaprede svoje razumevanje upotrebe pametnih satova kod hroničnih bolesti — sa krajnjim ciljem poboljšanja zdravstvenih ishoda za potrošače.“