Saudijska Arabija i Sirija pozdravljaju otapanje odnosa

Saudijska Arabija i Sirija pozdravljaju otapanje odnosa

Ministri spoljnih poslova Saudijske Arabije i Sirije pozdravili su u sredu otopljenje bilateralnih odnosa, uključujući korake za obnavljanje konzularnih usluga i letova, i dogovorili su se da sarađuju u borbi protiv trgovine drogom i olakšaju povratak Sirije u arapsko okrilje, preneo je Rojters.

Sirijski ministar spoljnih poslova Fejsal Mekdad sleteo je u sredu u saudijski grad Džeda na Crvenom moru u prvoj poseti visokog sirijskog diplomate kraljevstvu posle više od decenije, što je glavni znak da se regionalna izolacija Sirije bliži kraju.

Zalivska teška kategorija Saudijska Arabija prekinula je veze sa Damaskom usred brutalnog gušenja mirnih protesta sirijskog predsednika Bašara Al-Asada 2011. i podržala pobunjeničke grupe koje su se borile da uklone Asada sa vlasti. Sirija je takođe suspendovana iz Arapske lige.

Obnavljanje saudijsko-sirijskih veza označava najznačajniji razvoj u potezima arapskih država da normalizuju veze sa Asadom. To dolazi nedeljama nakon što se Mekdad sastao sa najvišim diplomatama Egipta i Jordana, takođe prvi put posle više od decenije.

Asad je, uz pomoć svojih glavnih saveznika Irana i Rusije, povratio kontrolu nad većim delom Sirije, a Saudijska Arabija je rekla da njegova izolacija ne funkcioniše.

U zajedničkom saopštenju na kraju posete u sredu, obe strane su se složile da je potrebno da sirijska država potvrdi svoju kontrolu nad svim svojim teritorijama „i okonča prisustvo naoružanih milicija“.

Dvojica ministara su takođe razgovarali o koracima potrebnim za političko rešenje sirijske krize koja doprinosi „povratku Sirije u njeno arapsko okruženje“ i rekli da će unaprediti saradnju u borbi protiv trgovine drogom.

Američke i evropske nacije, između ostalih, optužile su porodicu Asad da igra vodeću ulogu u ilegalnoj trgovini kaptagonom vrednom milijardu dolara, amfetaminom za koji kažu da se proizvodi u Siriji i pomaže u finansiranju sirijske vlade.

Smatra se da je veći deo prodat kupcima u arapskim zemljama Zaliva, uključujući Saudijsku Arabiju.

Asadova vlada poriče umešanost u proizvodnju i šverc droge i kaže da se bori da obuzda unosnu trgovinu.

Mekdadov put u Džedu usledio je dva dana pre nego što je Saudijska Arabija domaćin još jednog sastanka regionalnih ministara spoljnih poslova na kojem će se razgovarati o povratku Sirije u Arapsku ligu.

Saudijska Arabija planira da pozove Asada na samit Arapske lige koji bi Rijad trebalo da bude domaćin 19. maja, što je potez kojim bi se formalno okončala njegova regionalna izolacija, rekli su izvori Rojtersu, iako je nejasno da li postoji arapski konsenzus po tom pitanju.

Sirija i Tunis saopštili su u sredu da su se takođe složili da ponovo otvore svoje ambasade.