Zelenski poziva na konfiskaciju sredstava ruske Centralne banke

Zelenski poziva na konfiskaciju sredstava ruske Centralne banke

U apelu šefovima MMF-a i Svetske banke, ukrajinski predsednik je u sredu obnovio svoj poziv da se konfiskuju sredstva ruske Centralne banke koja se drže širom sveta i da se koriste za pomoć u obnovi Ukrajine, piše AP.

„Naplatiti od agresora nadoknadu štete“, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski video-linkom. „Rusija mora da oseti punu cenu svoje agresije.

SAD su na početku ruske invazije objavile da su Amerika i njeni saveznici blokirali pristup više od 600 milijardi dolara koje Rusija drži van svojih granica. SAD i njihovi saveznici nastavljaju da nameću niz ciljanih sankcija kompanijama i bogatoj eliti koja je povezana sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

„Mora se jasno reći da će imovina ruske centralne banke biti konfiskovana. To će biti mirotvorni čin na globalnom nivou“, rekao je Zelenski.

On je bio uključen na sesiju sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom, ministrom finansija SAD Dženet Jelen, predsednikom Svetske banke Dejvidom Malpasom i generalnom direktorkom Međunarodnog monetarnog fonda Kristalinom Georgijevom, održanom tokom prolećnih sastanaka MMF-a i Svetske banke na kojima se razgovaralo o tekućim potrebama Ukrajine za finansiranjem.

U zajedničkoj proceni koju su u martu objavile ukrajinska vlada, Svetska banka i Evropska komisija procenjuje se da će dugoročne potrebe Ukrajine za oporavkom iznositi najmanje 411 milijardi dolara. U martu su Ukrajina i Međunarodni monetarni fond dogovorili paket zajma od 15,6 milijardi dolara koji ima za cilj da podrži ozbiljno nategnute finansije vlade.

Od početka rata u februaru 2022, Sjedinjene Države su Ukrajini dale više od 100 milijardi dolara vojne i civilne podrške, što uključuje i nešto novca za obnovu. I druge zemlje su Ukrajini pružile značajnu podršku.

Na okruglom stolu, Jelen je rekla da će „Sjedinjene Države učiniti sve što je potrebno da podrže Ukrajinu, koliko god bude potrebno“. Ona je rekla da „naša istorijska multilateralna koalicija za sankcije ograničava Rusiji pristup tehnologiji i opremi koja joj je potrebna za snabdevanje vojske“.

Zelenski je tvrdio da bi likvidacija ruskih fondova koji se drže širom sveta, uključujući i fondove sankcionisanih oligarha, poslala poruku „potencijalnim agresorima“ gde god da se nalaze.

Ideja dobija na snazi. Bivši zvaničnik Bajdenove administracije Daleep Sing rekao je 28. februara Senatskom komitetu za bankarstvo da je oduzimanje ruske milijarde imovine koju drže SAD „nešto čemu treba da težimo”. A Šarl Mišel, predsednik Evropskog saveta, pozvao je da se sredstva ruske Centralne banke koriste za „obnovu onoga što je uništila“.

SAD su prošle nedelje objavile da će zvaničnici Ministarstva finansija Liz Rozenberg i Brajan Nelson — specijalisti za sankcije i finansiranje terorizma — otputovati u Evropu ovog meseca da se sastanu sa čelnicima finansijskih institucija u Švajcarskoj, Italiji i Nemačkoj. Oni planiraju da dele obaveštajne podatke o potencijalnim izbegavačima sankcija i da upozore na potencijalne kazne za nepoštovanje međunarodnih sankcija.

Tokom sastanka u sredu, Zelenski je ustao i pozvao na trenutak ćutanja za ukrajinskog vojnika kome se čini da je obezglavljen. Jeziv video koji navodno prikazuje obezglavljivanje brzo se proširio internetom i izazvao je gnev u Ukrajini, u najnovijoj optužbi za zločine za koje se tvrdi da su ih počinile ruske trupe.