Visoke tenzije u Izraelu nakon smrtonosnih napada

Visoke tenzije u Izraelu nakon smrtonosnih napada

Italijanski turista je ubijen, a pet osoba je ranjeno u napadu automobila u Tel Avivu u petak, nekoliko sati nakon što su dve izraelske sestre ubijene u pucnjavi na okupiranoj Zapadnoj obali, piše Rojters.

Napadi, nakon noći prekograničnih napada u Gazi i Libanu, dodali su atmosferu pojačanih izraelsko-palestinskih tenzija nakon racija izraelske policije u jerusalimskoj džamiji Al-Aksa ranije ove sedmice.

Tenzije su pretile da pređu u širi sukob preko noći, pošto je Izrael odgovorio na salvu raketa pogađajući mete povezane sa islamističkom grupom Hamas u Gazi i južnom Libanu, ali su borbe u petak ušle u zatišje.

Međutim, dva napada su naglasila koliko je situacija nestabilna nakon uzastopnih noći nevolja koje su izazvale uzbunu širom sveta i zahtevaju smirenje.

U poslednjem napadu, automobil je uleteo u grupu na ulici u blizini popularne biciklističke i pešačke staze na šetalištu u Tel Avivu. Policija je saopštila da je vozača ubio obližnji policajac kada je pokušao da izvuče pištolj.

Izraelski bezbednosni izvor identifikovao je napadača kao arapskog državljanina Izraela iz grada Kafr Kasem.

Hitna pomoć Magen David Adom saopštila je da su sve žrtve strani turisti, a ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani potvrdio je da je jedan Italijan poginuo, a da su možda i drugi Italijani među ranjenima.

Ranije u petak, dve sestre Izraelke, starosti 20 i 16 godina sa zajedničkom britanskom nacionalnošću, ubijene su, a njihova majka ranjena u pucnjavi na njihov automobil u blizini jevrejskog naselja Hamra u dolini Jordana.

„Naši neprijatelji nas ponovo stavljaju na iskušenje“, rekao je premijer Benjamin Netanjahu nakon posete mestu napada sa ministrom odbrane Joavom Galantom.

Dok su vojnici tražili napadača, Netanjahu je naredio da se mobilišu rezervne jedinice granične policije i dodatne vojne snage da se suprotstave talasu napada.

Ni za jedan od napada u petak nije preuzela odgovornost, ali Hamas, islamistička grupa koja kontroliše blokirani pojas Gaze, pohvalila ih je i povezala sa tenzijama oko džamije Al-Aksa.

Molitve u petak su prošle bez većih incidenata, a osim bacanja kamenja, policija je saopštila da je situacija bila mirna.

Međutim, dva puta ove sedmice izraelska policija je izvršila raciju u džamiji, u kojoj se stotine hiljada vjernika molilo tokom muslimanskog svetog mjeseca Ramazana, kako bi rastjerala grupe za koje su rekli da su se zabarikadirali sa ciljem da izazovu nevolje.

Snimak oficira koji tuku vernike koji su se suočili sa njima izazvali su zabrinutost, čak i među saveznicima Izraela, i izazvali osudu širom arapskog sveta.

Mesto u starom gradu Jerusalima, sveto i za muslimane i za Jevreje, koji ga poznaju kao Brdo hrama, dugo je bilo žarište, posebno zbog pitanja jevrejskih posetilaca koji prkose zabrani nemuslimanske molitve u kompleksu džamije.

Sukobi tamo 2021. godine pomogli su da se pokrene desetodnevni rat između Izraela i Hamasa, a razmena prekogranične vatre probudila je sećanja na taj sukob, ali kako se zatišje u borbama produžavalo u petak, činilo se da nijedna strana nije želela da produži borbu.

„Trenutno niko ne želi eskalaciju“, rekao je portparol izraelske vojske. „Na tišinu će se odgovoriti tišinom, u ovoj fazi, mislim, barem u narednim satima.

Jedan zvaničnik iz palestinske militantne grupe rekao je Rojtersu da su spremni da zadrže mir ako Izrael učini isto, s tim što je grupa „izložila svoju poentu“. Katarski zvaničnik rekao je da Katar pomaže međunarodne napore za deeskalaciju situacije.

Čak i pre izbijanja poslednjih nekoliko dana, Zapadna obala je doživela nalet konfrontacija u poslednjih nekoliko meseci, sa čestim vojnim racijama i eskalacijom nasilja među naseljenicima usred niza napada Palestinaca.

Od početka godine najmanje 18 Izraelaca i stranaca ubijeno je u napadima u Izraelu, oko Jerusalima i na Zapadnoj obali. U istom periodu, izraelske snage su ubile više od 80 Palestinaca, većinom boraca u militantnim grupama, ali neke od njih i civila.