Rusija protestuje Kanadi zbog opaski izaslanika o ubijenom blogeru

Rusija protestuje Kanadi zbog opaski izaslanika o ubijenom blogeru

Moskva je u petak zvanično protestovala Kanadi nakon što je izaslanik te zemlje u UN opisao ubijenog ruskog blogera kao „jedljivog propagandistu” i raspačača mržnje, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova.

Bob Rej, stalni predstavnik Kanade pri Ujedinjenim nacijama, rekao je to nakon što je Vladlen Tatarski – navijačica ruske vojne kampanje u Ukrajini – poginuo u eksploziji bombe u Sankt Peterburgu prošle nedelje, piše Rojters.

U saopštenju, rusko ministarstvo spoljnih poslova je navelo da je pozvalo visokog kanadskog diplomatu da oštro protestuje zbog Rejinih primedbi, koje je opisalo kao „još jednu manifestaciju raspirivanja rusofobije u Kanadi“.

Liberalna vlada premijera Džastina Trudoa jedna je od najglasnijih pristalica Ukrajine. Rej je to komentarisala nakon što se ruska misija UN požalila da zapadni mediji i međunarodne organizacije nisu reagovale na smrt Tatarskog, kojeg je opisala kao novinara.

„On nije bio ‘novinar’. Bio je žestoki propagandista, širilac mržnje i dezinformacija sa krivičnim dosijeom. Ruski novinari su ili u egzilu ili u zatvoru“, napisala je Rej na Tviteru.

Ruski istražitelji optužili su Darju Trepovu, 26-godišnju stanovnicu Sankt Peterburga, za terorističke zločine zbog ubistva Tatarskog. Rusko ministarstvo zdravlja saopštilo je da su 42 osobe povređene u eksploziji.