NATO: Ruska nuklearna retorika je opasna i neodgovorna

NATO: Ruska nuklearna retorika je opasna i neodgovorna

Severnoatlantski savez je u nedelju kritikovao Rusiju zbog njene opasne i neodgovorne nuklearne retorike, dan nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin objavio svoju nameru da rasporedi taktičko nuklearno oružje u Belorusiji.

Predstavnik Alijanse je napomenuo da NATO ne gubi budnost i da pomno prati situaciju. On je rusku nuklearnu retoriku nazvao „opasnom i neodgovornom“. Međutim, do sada Alijansa nije videla bilo kakve preteće promene u ruskoj nuklearnoj politici.

„Nismo primetili nikakve promene u ruskoj nuklearnoj politici koje bi nas primorale da prilagodimo sopstvenu“, rekao je portparol NATO-a.

On je takođe nazvao potpuno lažnim apel Rusije na NATO-ov program distribucije nuklearnog oružja, koji je ruski predsednik Vladimir Putin naveo kao argument u korist postavljanja ruskog nuklearnog oružja u Belorusiji.

„Saveznici NATO-a deluju uz puno poštovanje svojih međunarodnih obaveza. Rusija stalno krši svoje obaveze kontrole naoružanja, pošto je nedavno suspendovala svoje učešće u Novom ugovoru o smanjenju i ograničenju strateškog ofanzivnog naoružanja. – Ed.“ – rekao je predstavnik NATO-a. .

Nakon najave Moskve da će Belorusija rasporediti taktičko nuklearno oružje, američko Ministarstvo odbrane saopštilo je u subotu da nema naznaka da se Rusija sprema da upotrebi nuklearno oružje.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine zahteva hitno sazivanje vanredne sednice Saveta bezbednosti UN i očekuje efikasne akcije za suprotstavljanje nuklearnim ucenama Kremlja od strane Velike Britanije, Kine, SAD i Francuske.