Seul: Severna Koreja lansirala 2 balističke rakete ka moru

Seul: Severna Koreja lansirala 2 balističke rakete ka moru

Severna Koreja je u utorak probno ispalila dve balističke rakete kratkog dometa ka svojim istočnim vodama u drugom pokazivanju snage Pjongjanga ove nedelje, saopštili su zvaničnici, dan nakon početka američko-južnokorejskih vojnih vežbi da je Sever gleda kao probu invazije, preneo je AP.

Južnokorejski združeni štabovi saopštili su da su lansiranja obavljena iz priobalnog grada Jangjona na jugozapadu od 7.41 do 7.51 i ocenila da su rakete letele preko Severne Koreje pre nego što su sletele u more.

Zajednički načelnik štabova saopštio je da je južnokorejska vojska pojačala svoj nadzor i održala spremnost u bliskoj saradnji sa Sjedinjenim Državama.

Pjongjang bi mogao dalje da eskalira svoje testove naoružanja u narednim danima kao odgovor na vojne vežbe saveznika, za koje je planirano da traju do 23. marta. Prošle nedelje severnokorejski lider Kim Džong Un naredio je svojim trupama da budu spremne za odbiti ono što je nazvao „bezumnim ratnim pripremama“ rivala u zemlji.

Severna Koreja je u ponedeljak saopštila da je probno ispalila dve krstareće rakete sa podmornice, što je prvi put da je poznato da je izvela lansiranje tog tipa. Njegovo prethodno podvodno lansiranje svih uključenih balističkih projektila. To je takođe bio prvi put da je Severna Koreja ispalila više projektila sa podmornice u jednom lansiranju, rekli su posmatrači.

Sever je nagovestio da se krstareće rakete razvijaju za nošenje nuklearnih bojevih glava i tvrdio je da je najnoviji test potvrdio položaj zemlje „odvraćanja od nuklearnog rata“.

Nabavka raketnih sistema sa podmornica za Severnu Koreju je alarmantan razvoj za Sjedinjene Države i Južnu Koreju, jer bi lansiranja bilo teže otkriti i to bi Severu obezbedilo mogućnost drugog uzvratnog napada.

Stručnjaci kažu da bi bile potrebne godine, obimni resursi i velika tehnološka poboljšanja da ova nacija pod velikim sankcijama izgradi flotu od nekoliko podmornica koje bi mogle da putuju tiho i pouzdano da izvode udare.

Zajedničke vežbe SAD i Južne Koreje koje su počele u ponedeljak najveće su godinama i uključivale su kompjuterski simuliranu obuku komandnog mesta. Vežbe su osmišljene da izoštre odgovor saveznika na rastuću nuklearnu pretnju Severne Koreje i druga promenljiva bezbednosna okruženja.

Ove zemlje proširuju svoje vežbe od prošle godine pošto je Severna Koreja testirala više od 70 projektila 2022. Među njima su bile interkontinentalne balističke rakete sa potencijalnim dometom da dosegnu kopno SAD i rakete kratkog dometa, sa nuklearnim oružjem koje bi mogle da gađaju jug Korea.