SAD i Koreja će sprovesti najveće kombinovane vojne vežbe

SAD i Koreja će sprovesti najveće kombinovane vojne vežbe

Sjedinjene Države i Južna Koreja će u martu sprovesti više od deset dana velikih vojnih vežbi, uključujući desantovanje amfibija, saopštili su u petak zvaničnici dve zemlje, preneo je Rojters.

Vežbe, nazvane „Štit slobode“, biće održane od 13. do 23. marta kako bi se ojačala kombinovana odbrambena pozicija saveznika, saopštile su dve vojske u saopštenju objavljenom na brifingu u Seulu.

„Freedom Shield je dizajniran da ojača odbrambene i odgovorne sposobnosti Alijanse fokusirajući se u okviru scenarija vežbe na stvari kao što su promenljivo bezbednosno okruženje, agresija DNRK i lekcije naučene iz nedavnih ratova i sukoba“, navodi se u saopštenju, koristeći inicijale Sever. Zvanično ime Koreje.

Prethodne vežbe izazvale su oštre reakcije Severne Koreje, uključujući lansiranje projektila i nuklearne pretnje. Pjongjang je rekao da su takve zajedničke vojne operacije dokaz da su Vašington i njegovi saveznici neprijateljski raspoloženi.

Na pitanje o mogućoj reakciji Severa, pukovnik Isak Tejlor, portparol američkih snaga Koreje (USFK), rekao je da su vežbe bile rutinske i isključivo odbrambene.

Južnokorejski zvaničnici su primetili da Severna Koreja takođe sprovodi godišnje zimske vežbe.

Štit slobode će sadržati vežbe na terenu u razmerama koje nisu viđene od 2017. godine, pre nego što je bivši američki predsednik Donald Tramp smanjio javne vežbe kako bi olakšao diplomatiju sa Severnom Korejom.

Pregovori sa Pjongjangom su dugo u zastoju, ali u godinama koje su bile u međuvremenu ograničenja COVID-19 održala su vežbe na ograničenom obimu. Sa rekordnim brojem lansiranja raketa iz Severne Koreje prošle godine i ukidanjem mera protiv pandemije od strane Južne Koreje, saveznici se vraćaju velikim vežbama kao upozorenje Pjongjangu.

Tokom prošlog meseca, južnokorejske i američke trupe za specijalne operacije izvele su vežbu vatrenom bojom pod nazivom „Teak Knife“, koja je uključivala američki topovski brod AC-130J koji je prvi put učestvovao u zajedničkim vežbama, ispaljivanjem vođenih projektila i bombi, kao i 30 mm i topovima od 105 mm.