Izraelska vojska ubija Palestinca na Zapadnoj obali

Izraelska vojska ubija Palestinca na Zapadnoj obali

Izraelske trupe uhapsile su u sredu trojicu Palestinaca osumnjičenih za umešanost u ubistvo Amerikanca-Izraelca ranije ove nedelje, dok je četvrti upucan i ubijen bežeći sa mesta dnevne racije u izbegličkom kampu na Zapadnoj obali, saopštila je vojska. .

Racija hapšenja u izbegličkom kampu Akabat Džaber u blizini Jerihona usledila je nakon što je izraelski parlament dao prvobitno odobrenje predlogu da se Palestincima osuđenim za smrtonosne napade izrekne smrtna kazna. U međuvremenu, najviši ministar u izraelskoj krajnje desničarskoj vladi pozvao je na „brisanje“ palestinskog grada na okupiranoj Zapadnoj obali gde su radikalni jevrejski doseljenici poharali ranije ove nedelje.

Zvanična palestinska novinska agencija Vafa javila je da su tri Palestinca takođe ranjena u raciji u kampu Akabat Džaber.

Izraelski lideri rekli su da su uhapšeni muškarci osumnjičeni za ubistvo Elana Ganelesa, 27-godišnjeg Izraelca koji je ubijen dok se vozio autoputem na Zapadnoj obali u blizini izbegličkog kampa u ponedeljak. Ganeles, iz Zapadnog Hartforda u Konektikutu, živeo je u Sjedinjenim Državama i bio je u poseti Izraelu na venčanju, rekli su prijatelji.

Izraelska vojska je saopštila da je primila obaveštajne podatke o tome gde se nalaze osumnjičeni i da je opkolila kuću. Čini se da snimci sigurnosnih kamera koje je na Tviteru podelio izraelski zakonodavac prikazuju odred izraelskih specijalnih snaga kako izlazi iz neobeleženog belog kombija uoči hapšenja.

Racija se poklopila sa Ganelesovom sahranom u centralnom izraelskom gradu Raanana.

Vojska je saopštila da je jedan osumnjičeni upucan bežeći sa lica mesta i preminuo na putu do bolnice, a trojica su uhapšena. Palestinsko ministarstvo zdravlja identifikovalo je čoveka kao 22-godišnjeg Mahmuda Hamdana.

Premijer Benjamin Netanjahu pohvalio je hapšenja. „Ko god pokuša da nam naudi platiće“, rekao je on.

Racija u sredu usledila je tokom jedne od najgorih rundi izraelsko-palestinskog nasilja poslednjih godina, kada je ove godine ubijeno više od 60 Palestinaca i 14 Izraelaca. Ranije ove nedelje, nakon što su dva Izraelca ubijena na Zapadnoj obali, izraelska gomila doseljenika zapalila je kuće i automobile u palestinskom gradu, zapalivši desetine automobila i domova, a jednog čoveka ostavio mrtav.

Visoki vojni zvaničnik rekao je da snage nisu bile spremne za nasilje, a visoki ministar izraelske vlade rekao je u sredu da grad „mora biti izbrisan“.

Krvoproliće je deo godine eskalacije nasilja izazvanog izraelskim napadima na palestinska područja Zapadne obale, koji su bili izazvani nizom palestinskih napada na Izraelce.

Napetosti su porasle na Zapadnoj obali, posebno nakon napada naseljenika na palestinski grad Havara, koji je izazvao međunarodnu osudu, kao i ukor izraelske političke opozicije. Ali desničarska vlada zemlje, sastavljena od ultranacionalističkih, pro-naseljeničkih partija, nije osudila nasilje, samo je apelovala na naseljenike da ne uzimaju zakon u svoje ruke.

U sredu je ministar finansija Bezalel Smotrič — koji je pod novom vladom dobio široka ovlašćenja nad okupiranom Zapadnom obalom — otišao još dalje, rekavši da misli da Havaru, koja ima nekoliko hiljada stanovnika, treba izbrisati.

Govoreći na konferenciji koju je organizovao izraelski poslovni list The Marker, Smotrič je rekao da „Havaru treba izbrisati. Mislim da to treba da uradi država Izrael, a ne privatni građani.

On je dodao da „ne postoji takva stvar“ kao što je jevrejski terorizam i nazvao je ovonedeljni napad doseljenika na Havaru „kriminalnim delom“.

Napad na naseljenike bio je najgore takvo nasilje u decenijama i u utorak je general-major Iehuda Fuchs, šef vojne centralne komande zadužene za Zapadnu obalu, rekao za izraelski Kanal 12 da vojska nije bila spremna za ono što je nazvao „a pogrom koji su izvršili odmetnici“.

„Nismo bili spremni za pogrom ove veličine, sa mnogo desetina ljudi“, rekao je on, koristeći termin koji se obično odnosi na napade rulje na Jevreje u istočnoj Evropi u 19. i ranom 20. veku.

Takođe u sredu, izraelski parlament usvojio je preliminarno glasanje o nacrtu zakona kojim se dozvoljava smrtna kazna za Palestince osuđene za ubistvo Izraelaca.

Ultranacionalistička frakcija Jevrejske moći ministra javne bezbednosti Itamara Ben-Gvira promovisala je zakon o smrtnoj kazni kao sredstvo za odvraćanje potencijalnih palestinskih napadača nakon više od godinu dana izbijanja nasilja.

Kritičari kažu da je smrtna kazna nemoralna, suprotna jevrejskim principima i da neće služiti kao sredstvo odvraćanja.

Predloženi zakon bi omogućio smrtnu kaznu za osobu koja je ubila Izraelca „kao čin motivisan rasizmom ili neprijateljstvom prema javnosti“ i „sa ciljem da se nanese šteta državi Izrael i oživljavanju jevrejskog naroda na njenoj zemlji“. ”

Limor Son Har-Melech, ultranacionalistički poslanik koji je predložio zakon, rekao je za javni radio Kan da je „pravednije i najmoralnije da neko ko ubija Jevreje i samo zato što su Jevreji“ bude osuđen na smrt.

Predlog zakona je usvojen sa 55 protiv 9 u preliminarnom čitanju. Većina opozicije, zajedno sa nekim Netanjahuovim ultrapravoslavnim saveznicima, nije bila prisutna na glasanju. Nije jasno da li će zakon dobiti dovoljno podrške da bude usvojen u narednim mesecima, pošto su neki od Netanjahuovih verskih saveznika izrazili protivljenje.

Do sada su ove godine izraelske trupe i civili ubili 62 Palestinca, od kojih je polovina povezana sa naoružanim grupama. U istom periodu, 14 Izraelaca, svi osim jednog civili, ubijeno je u palestinskim napadima.

Izrael kaže da su njegovi napadi namenjeni razbijanju militantnih mreža i sprečavanju budućih napada, ali ima malo dokaza da oni usporavaju nasilje. Palestinci ih vide kao dalje učvršćivanje izraelske 55-godišnje okupacije bez kraja.

Izrael je zauzeo Zapadnu obalu, istočni Jerusalim i pojas Gaze u bliskoistočnom ratu 1967. godine, teritorije za koje Palestinci polažu pravo na svoju državu.