Predsednici Kolumbije i Venecuele potpisali trgovinski sporazum na granici

Predsednici Kolumbije i Venecuele potpisali trgovinski sporazum na granici

Predsednici Kolumbije i Venecuele sastali su se u četvrtak na granici kako bi potpisali sporazum osmišljen da unapredi trgovinu između dve zemlje i ukine uvozne dažbine na desetine industrijskih proizvoda, preneo je AP.

Dogovor dolazi kada se odnosi između dve zemlje poboljšavaju nakon izbora prvog levičarskog predsednika Kolumbije. Nedavno su Kolumbija i Venecuela otvorile svoje granične mostove za komercijalne teretne kamione po prvi put za sedam godina.

„Ne radi se samo o olakšavanju trgovine, već i o tome da se ljudima olakša kretanje između obe zemlje“, rekao je kolumbijski predsednik Gustavo Petro. „Ovde mora da postoji zakonitost, kako bi prava ljudi bila zaštićena.“

Trgovina između Kolumbije i Venecuele drastično je opala nakon 2015. godine usred političkih sporova koji su doveli do čestih zatvaranja granica.

Socijalistički predsednik Venecuele Nikolas Maduro je 2019. godine zatvorio granicu mesecima, dao je kontejnere da postave na mostove koji povezuju zemlje i prekinuo diplomatske veze.

Maduro je delovao nakon što su tadašnja konzervativna vlada Kolumbije i Sjedinjene Države priznale venecuelanskog opozicionog političara Huana Gvaida kao legitimnog lidera Venecuele i pokušali da mu pomognu da kamionima humanitarne pomoći doveze u zemlju oskudnu novcem.

Prošle godine su Kolumbija i Venecuela obnovile diplomatske odnose nakon izbora Petra za predsednika Kolumbije.

Petro je priznao Madura kao legitimnog lidera Venecuele i udaljio se od napora koje predvode SAD da izoluje autoritarnu vladu Venecuele.

Novi predsednik Kolumbije je rekao da bi želeo da ubedi Venecuelu da se ponovo pridruži međuameričkom sistemu ljudskih prava, a takođe je zatražio od Venecuele da pomogne u naporima Kolumbije da postigne mirovni sporazum sa Oslobodilačkom nacionalnom armijom, pobunjeničkom grupom koja je prisutna na obe strane granice.