Meksiko pronalazi još više korupcije u zdravstvenim regulatornim agencijama

Meksiko pronalazi još više korupcije u zdravstvenim regulatornim agencijama

Istražitelji u Meksiku saopštili su u sredu da su pronašli dokaze o još većoj korupciji u zdravstvenoj regulatornoj agenciji te zemlje, piše AP.

Agencija, Federalna komisija za prevenciju zdravstvenih rizika, navodi u saopštenju da je zbog ovih optužbi otpušteno 11 zaposlenih. Nije jasno da li je neko bio optužen za zločine.

Agencija je saopštila da su zaposleni prenosili osetljive informacije o promenama pravila privatnim farmaceutskim firmama.

Agencija je stekla toliku reputaciju korupcije da je 2022. godine vlada objavila da će medicinski regulatorni inspektori morati da nose kamere za telo kako bi se zaštitili od neprikladnog ponašanja.

Korupcija unutar agencije otišla je do bizarnih ekstrema. U prošlosti su zaposleni fizički skrivali prijave za odobrenje novih lekova osim ako farmaceutske firme ne plaćaju mito da bi im lekove odobrile.

U jednom trenutku ranije ove godine, korupcija koja je navodno uključivala zaposlene koji traže mito od zdravstvenih ustanova u zamenu da ih ne zatvore postala je toliko loša da su marinci ušli u kancelarije agencije u Meksiko Sitiju da iskorene prestupnike.

Kašnjenja u odobravanju novih lekova i lekova možda su koštala neke Meksikance života.