Meta, advokatska firma sankcionisana u slučaju zaštite privatnosti na Fejsbuku

Meta, advokatska firma sankcionisana u slučaju zaštite privatnosti na Fejsbuku

Američki sudija je u četvrtak sankcionisao Meta Platforms Inc i njenu advokatsku firmu Gibson, Dunn & Crutcher zbog „kašnjenja, pogrešnog usmeravanja i neozbiljnih argumenata“ u tužbi za privatnost podataka zbog toga što kompanija deli korisnika informacije sa trećim licima.

Američki okružni sudija Vins Čabrija u San Francisku naložio je Meti, Facebook-ovoj matičnoj kompaniji, i Gibsonu Danu da plate oko 925.000 dolara zbog, kako je rekao, napora da se sudski spor učini nepotrebno teškim i skupim za tužioce, prenosi Rojters.

Chhabria, koji je dugo bio kritičan prema Gibson Dunn-ovom vođenju slučaja, rekao je da su firma i Facebook preduzeli „stalne, usklađene, loše vjere da bacaju prepreku za preprekom pred tužioce — sve u pokušaju da gurnu tužitelje da reše slučaj za manje nego što bi inače dobili.“

Predstavnici Gibsona Dana i Fejsbuka nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar. Kompanija je u sudskim podnescima tvrdila da je sledila sudske naloge i okrivila tužioce za izdavanje „nerazumnih i neprekidnih” zahteva za dokumentima kompanije. Gibson Dunn, koji je osnovao Los Anđeles, predstavljao je kompaniju u brojnim pitanjima.

Meta, Facebook-ova matična kompanija, pristala je prošle godine da plati 725 miliona dolara za rešavanje tužbe, koja je izazvana otkrićima 2018. da je Fejsbuk dozvolio britanskoj političko-konsalting firmi Cambridge Analitica da pristupi podacima od čak 87 miliona korisnika. Kompanija nije priznala grešku.

U odluci od četvrtka, sudija je okrivio Metu i njene advokate što su tvrdili da su bili obavezni da prilože samo interne dokumente u slučaju o korisničkim podacima za koje je kompanija priznala da ih je delila sa trećim licima. Sud je naložio Fejsbuku da preda podatke koje je prikupio o tužiocima u ovom slučaju, bez obzira na to da li su oni podeljeni.

Sudija je takođe optužio Metin pravni tim da bespotrebno odlaže predaju dokumenata u vezi sa internom istragom koju je Fejsbuk izvršio u aplikacijama trećih strana koje su pristupale korisničkim podacima.