Rusija stoji iza kampanje protiv izabranog predsednika Češke

Rusija stoji iza kampanje protiv izabranog predsednika Češke

Lažni video u kojem novoizabrani češki predsednik Petr Pavel navodno izjavljuje potrebu da Prag zarati sa Moskvom kreirala je i distribuirala ruska strana kako bi sprečila njegov reizbor, navodi u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Češke.

Agencija je u četvrtak objavila analizu dezinformacija i manipulacija tokom predsedničkih izbora u zemlji u januaru 2023. Najčešće, prema proračunima češkog Ministarstva unutrašnjih poslova, u prvom krugu izbora napadi su bili usmereni protiv Pavela, njegovog glavnog rivala Andreja Babiša i Danuše Nerudove, koja je zauzela treće mesto, prenosi „Evropska istina“.

Istovremeno, nakon prvog kruga, napadi na Babiša su nestali, a protiv Pavela je „podigao širok i masivan talas onlajn napada širom kvazimedijskog ekosistema“, navodi se u analizi agencije za sprovođenje zakona Češke Republike. .

„U tom kontekstu, vredi napomenuti da se pre drugog kruga izbora pojavio široko rasprostranjen i manipulativno montiran video u kojem Pavel navodno izjavljuje da Češka treba da zarati sa Ruskom Federacijom, iako u stvari nikada nije javno izjavio ovo.“ – podseća češko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Oni ukazuju da je snimak prvi objavio Telegram nalog neČT24, koji pripada ruskom propagandnom mediju Sputnjik, koji se nalazi na sankcionoj listi Evropske unije.

Dakle, može se zaključiti da je u kontekstu predsedničkih izbora u Češkoj 2023. godine zabeležena dezinformaciona aktivnost strane države usmerena na nanošenje štete jednom od kandidata“, navodi se u poruci.

Među ostalim manipulacijama Ministarstva unutrašnjih poslova Češke Republike, u cilju diskreditacije legitimiteta izbora, zabeležena je izjava o navodnom manipulativnom registrovanju kandidata i izjava da je na izbore navodno uticalo spolja.

Kao što znate, Petr Pavel će položiti zakletvu i postati predsednik Češke 9. marta 2023. godine, zamenivši Miloša Zemana, koji je tu funkciju obavljao dva mandata – deset godina.

Poslednji dani pred drugi krug izbora ostali su upamćeni po Babiševoj izjavi da prekida kontakt sa biračima u okviru predsedničke kampanje zbog pretnji smrću, kao i provokacija protiv Pavla – nepoznate osobe su plasirale dezinformacije da je kandidat navodno preminuo, kreiranje lažne veb stranice i mailing liste za ovu svrhu.