Stotine traktora ulaze u Pariz u znak protesta protiv zabrane pesticida

Stotine traktora ulaze u Pariz u znak protesta protiv zabrane pesticida

Francuski farmeri odvezli su stotine traktora u Pariz rano u sredu u znak protesta protiv ograničenja pesticida i drugih ekoloških propisa za koje kažu da ugrožavaju poljoprivrednu proizvodnju u najvećoj poljoprivrednoj sili Evropske unije.

Akcija je usledila nakon prošlomesečne presude suda EU kojom je poništena francuska politika koja dozvoljava uzgajivačima šećerne repe da koriste zabranjeni insekticid, što je izazvalo zabrinutost uzgajivača šećerne repe zbog daljeg pada zasada i zatvaranja fabrika šećera.

„Ove ponovljene zabrane i neaktivnost vlade da podrži mnoge sektore (trešnje, jabuke, cikorija, krompirov skrob, itd.) osuđuju poljoprivrednu proizvodnju“, saopštio je najveći francuski poljoprivredni sindikat FNSEA, sindikat šećerne repe CGB i grupa mladih farmera JA u izjava.

Oni su upozorili da će uvoz useva koji ne podležu sličnim ograničenjima pesticida ugroziti radna mesta u Francuskoj.

Aktivisti za zaštitu životne sredine kažu da ostaci pesticida nanose štetu zemljištu i divljim životinjama.

Sindikati su očekivali da se protestu pridruži 500 traktora i 2.000 farmera iz celog Pariza. Bilo je prerano za potvrđivanje brojeva, rekao je portparol sindikata CGB.

Traktori, od kojih su neki nosili transparente na kojima je pisalo „Makron likvidira poljoprivredu“ i „Spasi svog farmera“, trebalo je da završe povorku ispred spomenika invalidima, u blizini francuskog ministarstva poljoprivrede.

Predstavnici sindikata farmi trebalo je da se sastanu sa francuskim ministrom poljoprivrede Marcom Fesneauom tokom jutra.