Meksiko krivi anesteziologa za 35 smrtnih slučajeva od meningitisa

Meksiko krivi anesteziologa za 35 smrtnih slučajeva od meningitisa

Vlasti Meksika saopštile su u utorak da su uhapsile anesteziologa koga okrivljuju za izbijanje meningitisa od kojeg je umrlo 35 pacijenata, a još 79 osoba je bolesno, piše AP.

Sonja de la Garza, glavni tužilac u severnoj državi Durango, navela je da je anesteziolog koristio kontaminirani morfijum. Nije jasno sa kojim se optužbama suočava.

De la Garza je rekao da je doktor koristio „nepravilne procedure“ u primeni kičmenih blokova, uglavnom kod trudnica.

Doktor, čije ime je skriveno, očigledno je nosio sopstveni morfijum iz jedne privatne bolnice u drugu, šireći gljivičnu infekciju koja je kontaminirala lek na prvoj klinici, saopštile su vlasti.

Lek možda nije pravilno uskladišten. Neke manje bolnice ili porodilišta u Meksiku nemaju sopstvene apoteke ili nisu ovlašćene da rukuju kontrolisanim lekovima kao što su opijati, i stoga se oslanjaju na anesteziologe da donesu svoje.

De la Garza je morfijum bio u bočicama za „višestruku upotrebu“ koje bi se koristile na više pacijenata. Ona je rekla da su testovi isključili mogućnost da je možda bio kontaminiran na mestu proizvodnje.

Vlasti su uhapsile i šefa državne zdravstvene inspekcije i jednog od njegovih radnika.

Oni se suočavaju sa optužbama za neizvršavanje svojih dužnosti i za ubistvo. Utvrđeno je da direktor nije kvalifikovan da obavlja tu funkciju, a zaposleni je navodno falsifikovao izveštaj o inspekciji jedne od četiri privatne bolnice, propuštajući da prijavi nepravilno rukovanje ili skladištenje lekova.

Bio je to najnoviji skandal za užasno nedovoljno opremljen zdravstveni sistem Meksika, koji je takođe imao stalnih poteškoća u snabdevanju lekovima za decu obolelu od raka.

Godine 2020. 14 ljudi je umrlo nakon što je bolnica koju vodi meksička državna naftna kompanija dala pacijentima na dijalizi lek koji je bio kontaminiran bakterijama. U toj epidemiji obolelo je više od 69 pacijenata.

Broj mrtvih od misteriozne epidemije meningitisa u Meksiku porastao na 35