Izraelski avioni napali su lokaciju Hamasa u Gazi nakon ispaljene rakete

Izraelski avioni napali su lokaciju Hamasa u Gazi nakon ispaljene rakete

Izraelski avioni izveli su nekoliko napada na lokaciju militanata u pojasu Gaze u četvrtak rano, saopštila je izraelska vojska, nekoliko sati nakon što su palestinski militanti ispalili raketu na jug Izraela, podižući već pojačane tenzije pod novom ultranacionalističkom vladom zemlje, preneo je AP.

Izraelska vojska je saopštila da su vazdušni napadi bili usmereni na radionicu za proizvodnju raketa za militantnu grupu Hamas, koja kontroliše Gazu. Rečeno je da sajt sadrži sirove hemijske materijale.

Nije bilo izveštaja o žrtvama.

Izraelska protivvazdušna odbrana presrela je kasno u sredu raketu iz Gaze, saopštila je vojska. Prošle nedelje, militanti u Gazi i Izrael prekinuli su višemesečno prekogranično mirovanje razmenom raketa i vazdušnim napadima nakon što je Izrael ubio 10 Palestinaca u vojnoj operaciji na Zapadnoj obali.

U Izraelu su lokalni stanovnici prijavili da su čuli eksplozije. Izraelska spasilačka služba saopštila je da nije dobila izveštaje o povređenima osim 50-godišnje žene koja se okliznula i pala dok je trčala u sklonište.

Akcija je usledila nakon što je Hamas zapretio Izraelu zbog borbenog stava ministra za nacionalnu bezbednost Itamara Ben-Gvira, koji je obećao oštro postupanje prema palestinskim zatvorenicima u izraelskim zatvorima. Od okupirane Zapadne obale do Pojasa Gaze pod upravom Hamasa, mnogi Palestinci poštuju zatvorenike kao heroje za palestinsku stvar.

Ben-Gvir je rekao da ga nova raketna paljba iz Gaze neće sprečiti da sprovede svoju kaznenu politiku protiv palestinskih zatočenika. On je pozvao na hitan sastanak Kabineta za bezbednost kako bi se razgovaralo o odgovoru.

Izraelsko-palestinsko nasilje je skočilo poslednjih dana kada ga je posetio američki državni sekretar Antoni Blinken sa pozivom na smirivanje.

Većina od 10 ubijenih tokom izraelskog napada na uporište militanata u gradu Dženin na Zapadnoj obali prošle nedelje bili su militanti. Sledećeg dana, palestinski napad u jevrejskom naselju u istočnom Jerusalimu ubio je sedam ljudi. Odvojena pucnjava u istočnom Jerusalimu tokom vikenda od strane 13-godišnjeg Palestinca ranila je dvojicu Izraelaca.

Nakon nemira, Izrael je odobrio niz kaznenih koraka protiv Palestinaca.

Hamas je u utorak izdao saopštenje u kojem osuđuje navodne napade zatvorskih čuvara na palestinske zatvorenike u izraelskim zatvorima, posebno na zatvorenice.

Izraelska zatvorska služba saopštila je da su problemi počeli prošlog petka kada su desetine palestinskih zatvorenika stavili u samice nakon što su proslavili smrtonosni palestinski napad ispred sinagoge u istočnom Jerusalimu. Palestinska pritvorenica koja je kažnjena izolacijom pokušala je da zapali ćeliju u znak protesta, saopštila je zatvorska služba. U nepovezanom potezu, zatvorska služba je uklonila televizore iz tri ćelije u izraelskom zatvoru Ofer u blizini grada Ramala.

Amani Srahneh iz Kluba palestinskih zatvorenika, grupe koja predstavlja bivše i sadašnje zatvorenike, rekao je da „eskalacijske mere i politika ove nove izraelske vlade da huška na zatvorenike“ stvaraju „veoma napetu situaciju“.