SAD još nisu razgovarale o obezbeđivanju borbenih aviona Ukrajini na visokom nivou

SAD još nisu razgovarale o obezbeđivanju borbenih aviona Ukrajini na visokom nivou

Odgovor američkog predsednika Džoa Bajdena na pitanje obezbeđivanja Ukrajini savremenih borbenih aviona možda nije konačan stav Vašingtona, jer se o tome još nije razgovaralo na visokom nivou.

Kako prenosi „Evropska istina“, o tome piše Politiko pozivajući se na američkog zvaničnika koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman.

Na pitanje da prokomentariše reči američkog predsednika, zvaničnik je rekao da „nije bilo ozbiljne rasprave na visokom nivou o F-16”.

„Drugim rečima, ne izgleda da je Bajdenova izjava rezultat unutrašnje revizije politike, već trenutna pozicija osobe koja donosi konačnu odluku“, navodi Politiko.

Ranije je zamenik savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Fajner rekao da će Vašington sa Kijevom i njegovim saveznicima „veoma pažljivo“ razgovarati o pitanju borbenih aviona.

Pored direktnog transfera aviona, postoji još jedna opcija: SAD bi mogle da odobre ponovni izvoz F-16 iz trećih zemalja koje njima upravljaju, što je uslov za transfer vojnih aviona američke proizvodnje.

Ranije je Politiko pisao da postoji grupa zvaničnika u američkom Ministarstvu odbrane koji se oslanjaju na ostale da odobre slanje borbenih aviona F-16 u Ukrajinu kako bi pomogli u njenoj odbrani od ruskih raketnih i dron napada.

Kako je saopšteno, u ponedeljak je predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden rekao da SAD ne planiraju da pošalju borbene avione F-16 u Ukrajinu. Nakon toga, Bela kuća je saopštila da SAD već pružaju značajnu vojnu pomoć Ukrajini i da se fokusiraju na potrebe Kijeva i situaciju na bojnom polju.