Moderna: RSV vakcina 84% efikasna u prevenciji simptoma

Moderna: RSV vakcina 84% efikasna u prevenciji simptoma

Moderna Inc saopštila je u utorak da je njena eksperimentalna RNK vakcina za respiratorni sincicijski virus (RSV) bila 83,7% efikasna u kasnoj fazi ispitivanja u sprečavanju najmanje dva simptoma, kao što su kašalj i groznica, kod odraslih od 60 i više godina.

RSV, koji proizvodi simptome slične prehladi, ali može biti fatalan za malu decu i starije odrasle osobe, uzrokuje oko 14.000 smrtnih slučajeva godišnje kod odraslih starijih od 65 godina. Bolest je ove jeseni porasla u Sjedinjenim Državama i Evropi zajedno sa gripom i COVID-19.

Trenutno ne postoji vakcina protiv virusa kod odraslih. Moderna, Pfizer Inc i GSK Plc se utrkuju da svoje RSV vakcine prvi plasiraju na tržište.

Pfizer i GSK podneli su prijave za odobrenje američkih regulatora krajem prošle godine. Pfizer-ova RSV vakcina je bila 66,7% efikasna protiv dva ili više simptoma u ispitivanjima u kasnoj fazi.

Moderna je saopštila da namerava da podnese svoju vakcinu, mRNA-1345, na globalno razmatranje regulatornog odobrenja u prvoj polovini 2023. godine.

Predsednik Moderne Stiven Hoge rekao je za Rojters da se čini da je vakcina povoljna u poređenju sa eksperimentalnim Pfizer i GSK injekcijama.

„Veoma je uzbudljivo videti napredak u vakcinama protiv RSV kod starijih osoba, i mislim da su obe te vakcine takođe pokazale prilično zapažene rezultate“, rekao je Hoge. „Stvarno mislimo da smo u toj vrhunskoj klasi – 84% je sjajan broj efikasnosti.“

Tržište vakcine protiv RSV-a moglo bi da vredi više od 10 milijardi dolara na globalnom nivou, od čega bi polovina dolazila iz Sjedinjenih Država, kaže analitičar Koven Tajler Van Buren.

Moderna studija je sprovedena na oko 37.000 učesnika starosti 60 godina i više. Analiza podataka je izvršena nakon što je 64 učesnika obolelo od RSV-a. Kompanija planira da objavi pune podatke na medicinskom sastanku.

Hoge je rekao da je Moderna započela sekundarne analize o efikasnosti vakcine protiv težih bolesti i hospitalizacije. Rekao je da je prerano da se obezbedi potencijalni raspon cena za vakcinu za koju se očekuje da će se davati godišnje.

Generalno je utvrđeno da je vakcina bezbedna, sa najčešćim neželjenim efektima uključujući bol na mestu injekcije, umor i glavobolju. Hoge je rekao da nema zabrinutosti za miokarditis – vrstu upale srca koja je povezana sa mRNA COVID vakcinama.