Rumunski sud drži u pritvoru bivšeg kik-boksera Endrua Tejta do istrage

Rumunski sud drži u pritvoru bivšeg kik-boksera Endrua Tejta do istrage

BUKUREŠT – Rumunski sud naložio je kasno u utorak da Endru Tejt, njegov brat i još dvojica osumnjičenih ostanu u pritvoru rumunske policije punih 30 dana dok se ne pokrene krivična istraga o navodnoj trgovini ljudima.

Tejta, njegovog brata Tristana i dve osumnjičene Rumunke priveli su 29. decembra rumunski tužioci za borbu protiv organizovanog kriminala pod optužbom da su formirali kriminalnu bandu za seksualno iskorišćavanje šest žena.

Oni su preko svojih advokata negirali da su počinili prekršaj i osporili 30-dnevni nalog za hapšenje. Apelacioni sud u Bukureštu je u utorak rekao da je odbacio prigovor kao „neosnovan“.

„Argumenti tužilaca su bili da imaju dokaze. Naravno, naši argumenti su bili da nema dokaza“, rekao je novinarima Joan Gliga, jedan od advokata odbrane.

Prvi sud koji je izdao nalog za hapšenje naveo je rizik da bi osumnjičeni mogli da izbegnu pravdu odlaskom iz Rumunije u zemlje sa kojima Bukurešt nema sporazum o ekstradiciji.

Tužioci su rekli da su braća Tejt regrutovali svoje žrtve tako što su ih zavodili i lažno tvrdili da žele vezu.

Žrtve su zatim odvedene na imanja na periferiji glavnog grada Bukurešta i putem fizičkog nasilja i mentalnog zastrašivanja seksualno su eksploatisane tako što su bile prisiljene da proizvode pornografski sadržaj za sajtove društvenih medija koji su doneli veliku finansijsku dobit, prema tužiocima.

Rekli su i da je jedan od braće silovao jednu od žrtava u martu prošle godine, kada je i počela istraga.

Tužioci su zaplenili 15 luksuznih vozila i preko 10 imanja i kuća koje pripadaju osumnjičenima u Bukureštu i okrugu Prahova i Brašov, rekla je za Rojters Ramona Bola, portparol rumunske jedinice za borbu protiv organizovanog kriminala DIICOT. Zaplena je imala za cilj da spreči prodaju ili prikrivanje imovine.

Ako tužiocima treba više vremena za istragu, oni mogu tražiti odobrenje za dalje produženje pritvora do 180 dana prema rumunskom zakonu.

Tejt je stekao mejnstrim ozloglašenost zbog mizoginih primedbi i govora mržnje zbog kojih mu je zabranjen pristup svim glavnim platformama društvenih medija, iako je njegov nalog na Tviteru vraćen u novembru nakon što je Elon Musk kupio giganta društvenih medija.

Bivši profesionalni kik bokser, koji ima državljanstvo SAD i Velike Britanije, rekao je da su žene delimično odgovorne za silovanje i da pripadaju muškarcima. On je samozvani mizoginista.

U jednom podcastu prošle godine rekao je da je počeo da zarađuje tako što je ubeđivao više devojaka da razgovaraju putem video-razgovora i dele zaradu još kada je živeo u Londonu.

„Kako mogu da iskoristim ove žene da zaradim novac?“ Tejt je rekao, dodajući da je njegov posao počeo sa dve devojke i dostigao vrhunac sa 75 žena koje su radile za njega i zarađivale 600.000 dolara mesečno.

Takođe je rekao da se preselio u Rumuniju nakon što je u Ujedinjenom Kraljevstvu bio pod istragom zbog optužbi za seksualni napad, koje su na kraju odbačene, jer mu se dopadalo da živi u zemljama u kojima je korupcija bila dostupna svima.