Napadi na brazilske institucije neće odložiti Luline prve ekonomske korake

Napadi na brazilske institucije neće odložiti Luline prve ekonomske korake

BRAZILIJA – Napad na državne institucije u Brazilu u nedelju neće odložiti prve akcije koje je planirao ekonomski tim predsednika Luiza Inasija Lule da Silve, a očekuje se da će biti objavljene ove nedelje, rekao je šef Lulinog kabineta kasno u ponedeljak.

Obraćajući se novinarima, Rui Kosta, takođe ministar u Lulinom kabinetu, rekao je da su sastanci vlade zakazani za utorak i da će Ministarstvo finansija i menadžmenta objaviti mere ove nedelje. Lula je preuzeo dužnost 1. januara, prenosi Rojters.

„(Napadi) su možda poremetili danas, ali tok (posla) je i dalje normalan“, rekao je on. „Oni (demonstranti) mogu da razbiju prozore, unište javnu imovinu, izgrebu imidž Brazila, ali neće uništiti brazilsku demokratiju.

Stotine pristalica bivšeg predsednika Jaira Bolsonara upali su u nedelju i vandalizirali Kongres, Vrhovni sud i predsedničku palatu. Bolsonarove pristalice osporavaju rezultat oktobarskih predsedničkih izbora na kojima je Lula pobedio sa malom razlikom.

Napadi na državne institucije smatraju se najgorim od povratka zemlje demokratiji 1980-ih.

Ranije u ponedeljak, tri izvora su izjavila da postoji rizik od odlaganja prvih ekonomskih mera zbog haosa u saveznoj prestonici.

Pod pritiskom da predstavi konkretne akcije za rešavanje deficita javnih računa u zemlji, otežanog time što je Kongres odobrio paket potrošnje od više milijardi reala kako bi se ispunila obećanja iz kampanje, ministar finansija Fernando Hadad je javno rekao da će svoje prve najave dati ove nedelje.

Ministar je u ponedeljak učestvovao na hitnim sastancima sa Lulom i drugima.