CVS, Valgreens kažu da će ponuditi tablete za abortus u nekim državama

CVS, Valgreens kažu da će ponuditi tablete za abortus u nekim državama

Dva velika apotekarska lanca, CVS i Valgreens, planiraju da ponude pilule za abortus u državama koje nemaju ograničenja koja bi sprečila izdavanje lekova.

Ovo verovatno neće povećati pristup u državama koje su učinile abortus nezakonitim od junske odluke Vrhovnog suda SAD da poništi značajnu presudu Roe protiv Vejda.

Ovaj potez apotekarskih lanaca dolazi kao odgovor na promenu pravila američke Uprave za hranu i lekove ove nedelje koja dozvoljava apotekama da dobiju sertifikat da izdaju mifepriston direktno nekome na recept, izvestio je CNN.

CVS je rekao u saopštenju: „Planiramo da tražimo sertifikat za izdavanje mifepristona tamo gde je to zakonski dozvoljeno.

U međuvremenu, Valgreens je rekao da „radi na registraciji, neophodnoj obuci naših farmaceuta, kao i da procenjuje našu apotekarsku mrežu u smislu gde obično izdajemo proizvode koji imaju dodatne zahteve FDA i da će ih izdavati u skladu sa saveznim i državnim zakonima.

Mifepriston pomaže u prekidu trudnoće blokiranjem hormona progesterona. Zajedno sa misoprostolom, koji se već distribuira u apotekama, može izazvati abortus.

„U pogledu toga da li će to imati bilo kakvog uticaja u državama u kojima je abortus zabranjen, mislim da odgovor verovatno nije“, Luis Grosman, profesor prava na Pravnom koledžu američkog univerziteta Vašington u Vašingtonu, D.C. rekao je za CNN. „Ne vidim tu nikakav pravi efekat.

Druge apoteke nisu objavile svoje planove i nije jasno da li će tražiti sertifikaciju, preneo je CNN.

„Uopšte nije jasno da će mnoge ili sve ili većina apoteka, ili apoteka u ruralnijim oblastima, ili apoteke u crvenim državama to učiniti na način koji značajno povećava pristup abortusu sa lekovima“, rekla je Lea Litman, profesor prava na Univerzitetu. Univerzitet u Mičigenu, rekao je za CNN.

Takođe, „apoteke koje se naručuju poštom su već izdavale pilule uz dozvolu FDA“, napisala je ona. „Dakle, mogućnost abortusa je postojala i pre ove najnovije odluke.

Pored toga, novi proces sertifikacije može biti komplikovaniji nego što bi neke apoteke želele.

„Mifepriston nije vrsta leka za koju se obično zahteva bilo kakva apotekarska sertifikacija“, objasnio je Grosman. „A ovaj konkretan režim sertifikacije apoteke izgleda mnogo teži nego što bi se očekivalo za nasumični lek sa sličnim bezbednosnim profilom.“

Takođe nije bilo jasno da li neko može poštom dobiti recept za mifepriston dok živi u državi sa ograničenjima za abortus.

Abortus je i dalje zabranjen ili ograničen u tim državama, rekla je Elizabet Neš, glavna saradnica za državna pitanja na Gutmaher institutu, neprofitnoj organizaciji za reproduktivno zdravlje.

„Promena FDA u dozvoljavanju izdavanja u apotekama znači da postoji više opcija za pristup ljudima u državama u kojima abortus nije strogo regulisan i prava na abortus su zaštićena. Tamo gde je abortus zabranjen, abortus ostaje zabranjen“, rekao je Neš za CNN.

„Ono što sada vidimo je da ako je država zabranila abortus, onda je abortus nedostupan lekovima. I mislim da ćemo videti kako se ova tenzija odigrava između ovlašćenja FDA nad lekovima i uređajima i državnih zakona“, ona rekao. „Možda ćemo videti neke sudske slučajeve oko ovog pitanja u vezi sa autoritetom FDA i državnim zakonom.

Andrea Miler, predsednica grupe za zastupanje Nacionalnog instituta za reproduktivno zdravlje, nazvala je promene FDA „važnim korakom napred“ za pristup, ali je takođe rekla: „Nesrećna realnost je da trenutno postoji više od deset država u kojima je abortus nezakonit ili blizu potpuno ilegalnog“.