Nemački šef odbrane osudio „neprikladnu“ poruku o Ukrajini

Nemački šef odbrane osudio „neprikladnu“ poruku o Ukrajini

Nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht našla se u problemu nakon što je objavila novogodišnju čestitku u kojoj se dotakla sukoba koji je u toku u Ukrajini uz praznični vatromet u Berlinu. Poruka je naširoko ocenjena kao „sramota“ i navela je opozicione političare i neke novinare da traže njenu ostavku.

Na snimku objavljenom na njenoj ličnoj Instagram stranici u subotu uveče, Lambrehtova se može videti kako stoji nasred berlinske ulice, a iza nje puca glasan vatromet.

„Rat besni usred Evrope“, kaže ministar u jednom trenutku, ne pominjući ni Rusiju ni Ukrajinu. Lambrehtova zatim kaže da je tokom prošle godine imala „mnogo susreta sa zanimljivim i sjajnim ljudima“ i da je stekla „mnoge posebne utiske“ u vezi sa tekućim sukobom. „Želela bih da vam kažem od srca hvala na tome“, dodaje ona.

Član Odbora za odbranu Bundestaga, Serap Guler, označio je poruku ministra kao „sramotu“ koja je samo dodala gomilu njenih prethodnih navodnih grešaka. „Svakog dodatnog minuta kancelar [Olaf Šolc] i dalje drži za ovog ministra i dodatno šteti ugledu naše zemlje, bio bi pred njegovim vratima“, rekao je poslanik Konzervativne Hrišćansko-demokratske unije (CDU) – najveće nemačke opozicione stranke.

Ne radi se samo o imidžu same ministarke, već o percepciji Nemačke u Evropi i širom sveta, upozorio je Guler, pitajući se „ko bi to više trebalo da nas shvata ozbiljno?

Njene reči je ponovio još jedan poslanik CDU, Roderich Kiesevetter, koji je Lambrehtovu poruku nazvao „neprikladnom“ u intervjuu dnevnom listu Tagesspiegel. „To jača nepoverenje… prema Nemačkoj koje, nažalost, sve više raste u Evropi i na međunarodnom planu“, rekao je on.

Bivši lider CDU-a, Armin Lašet, takođe se obrušio na nemačku vladu zbog Lambrehtove poruke. „Da li su izgubili razum u Berlinu?“ napisao je na Tviteru, pitajući se da li Šolcu „zaista nije stalo do imidža Nemačke u Evropi i svetu“.

Vlada je odbila da komentariše situaciju, a zamenica portparola vlade Kristijan Hofman rekla je novinarima „Ne vidim razlog da sada ovo ocenjujem“.

CDU mesecima poziva na Lambrehtovu ostavku. Šolc je do sada podržavao načelnika odbrane, a u intervjuu za list SZ u decembru, rekao je da je Lambreht bio „prvorazredni ministar odbrane“.