U SAD više od 700.000 bez struje, hiljade letova otkazano

U SAD više od 700.000 bez struje, hiljade letova otkazano

Arktičke prilike koje su u subotu zahvatile veći deo Sjedinjenih Država ostavile su bez struje više od 700.000 ljudi, najmanje 16 mrtvih u saobraćajnim nesrećama izazvanim vremenskim prilikama, a hiljade je ostalo nasukano zbog otkazivanja letova.

Očekivalo se da će pad temperature doneti najhladnije Badnje veče ikada zabeleženo, a energetski sistemi širom zemlje bili su napeti zbog sve veće potražnje za toplotom i oštećenja dalekovoda izazvanih olujom.

Najnoviji podaci o prekidima rada su nagli pad u odnosu na 1,8 miliona američkih domova i preduzeća koji su ostali bez struje u subotu rano ujutro, prema sajtu za praćenje Poveroutage.us.

Mnoge električne kompanije nastavile su da traže od kupaca da štede energiju tako što ne uključuju velike uređaje i ne gase nepotrebna svetla.

Duke Energi (DUK.N) je do subote kasnog popodneva saopštio kupcima da je okončao 15-30-minutne nestanke struje širom Severne i Južne Karoline koje je pokrenuo ranije tokom dana dok ne bude dostupna dodatna struja.

Poremećaji su promenili dnevne rutine i planove za odmor milionima Amerikanaca tokom jednog od najprometnijih perioda putovanja u godini.

Više od 2.700 letova u SAD otkazano je u subotu, a ukupna kašnjenja iznosi više od 6.400, prema servisu za praćenje letova FlightAvare. Više od 5.000 letova je otkazano u petak, saopštio je FlightAvare.

Američka automobilska asocijacija je procenila da će 112,7 miliona ljudi otići 50 milja (80 km) ili više od kuće između 23. decembra i 2. januara. Ali olujno vreme koje je krenulo za vikend verovatno je na kraju zadržalo mnoge ljude kod kuće.

U saobraćajnim nesrećama u vezi sa vremenskim prilikama širom zemlje poginulo je najmanje 16, a stotine je ostalo nasukano na putevima prekrivenim ledom i snegom, javljaju mediji.

U okrugu Eri, na severu države Njujork, oko 500 vozača zaglavljeno je u svojim vozilima u petak uveče na subotu ujutro, a Nacionalna garda je pozvana da pomogne u spasavanju, rekao je medijima izvršni direktor okruga Eri Mark Poloncarz. Najmanje jedna osoba pronađena je mrtva u automobilu, rekao je on.

„Nema gde niko da ode, sve je zatvoreno, zato ostanite kod kuće“, rekao je za MSNBC.

Dvojica vozača su poginula, a brojni drugi povređeni, u gomilanju 50 vozila koja je zatvorila magistralu u Ohaju u oba smera tokom mećave u blizini Toleda, primoravši na evakuaciju zaglavljenih vozača autobusima kako se ne bi smrzli, rekli su zvaničnici.

U Kentakiju su prijavljena tri smrtna slučaja, gde je guverner Endi Bešir u subotu upozorio stanovnike: „Ostanite kod kuće, ostanite sigurni, ostanite živi“.

„Znam da je zaista teško jer je Badnje veče. Ali imamo desetine i desetine nesreća“, rekao je on na onlajn brifingu. „To jednostavno nije bezbedno.“

Uslovi snežne mećave ostali su u subotu za Bafalo u Njujorku i okolni okrug na ivici jezera Eri u krajnjem zapadu Njujorka, gde će do nedelje pasti 4 do 6 stopa snega, saopštila je Nacionalna meteorološka služba (NVS).

Grad je u petak uveo zabranu vožnje koja je ostala na snazi u subotu, a sva tri granična mosta u oblasti Buffalo zatvorena su za ulazni saobraćaj iz Kanade.

Predviđeno je da će temperature u subotu dostići maksimum od samo 7 stepeni Farenhajta (minus-13 Celzijusa) u Pitsburgu, nadmašivši prethodnu najhladniju temperaturu za Badnje veče svih vremena u gradu od 13 F, postavljenu 1983. godine, saopštio je NVS.

Očekivalo se da će gradovi u Džordžiji i Južnoj Karolini – Atina i Čarlston – zabeležiti najhladnije dnevne visoke temperature za Badnje veče, a za Vašington se predviđalo da će 24. decembra biti najhladniji od 1989. godine.

Predviđen je nalet božićnih temperaturnih rekorda jer je duboko smrzavanje pojačano opasnom hladnoćom od vetra zahvatilo veći deo istočnih dve trećine nacije.

„Zahlađenje će se zadržati do Božića“, rekao je meteorolog Ešton Robinson Kuk u Centru za predviđanje vremena NVS.

Mineapolis je u subotu bio najhladnije mesto u Americi na minus 6 stepeni Farenhajta. Na božićno jutro, najhladnije mesto biće Fargo, Severna Dakota sa minus 20, rekao je Kuk.

Počeće da pada umereno od zapada ka istoku širom Amerike, sa visokim ravnicama i centralnim SAD do utorka, ali će se na istočnoj obali zagrejati tek u četvrtak ili petak, rekao je on.

„Za sada ostaje hladno“, rekao je.

Teške vremenske prilike navele su vlasti širom zemlje da otvore centre za zagrevanje u bibliotekama i policijskim stanicama, dok su se trudile da prošire privremeni smeštaj za beskućnike. Izazov je pogoršan prilivom migranata koji su poslednjih nedelja prelazili južnu granicu SAD u hiljadama.

Nacionalna meteorološka služba je saopštila da njena mapa postojećih ili predstojećih meteoroloških opasnosti „oslikava jedan od najvećih opsega zimskih vremenskih upozorenja i saveta ikada“.